нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

До 50% от приходите на болниците ще отиват за заплати на медиците

Снимка: Shutterstock

Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения, включително и в частните болници, ще бъдат насочени за работни заплати. Съотношението на възнагражденията между лекар и медицинска сестра ще бъде 1,6 към 1. Това е записано в Националния рамков договор за периода 2020 - 2022 година, който беше подписан днес. Спазването на правилата, записани в документа, ще се проверява от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. 

„В зависимост от приходите на лечебните заведения това съотношение ще дава различни като суми заплати съответно за лекар и медицинска сестра. Съдейки по приходите в държавните болници, около 90% от тях са покрили началните заплати по Колективен трудов договор от 900 лв. за медицинска сестра“, уточни здравният министър Кирил Ананиев. 

Националният рамков договор предвижда още да се увеличат цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%. Намалени са обемите със 7 на сто. Лекари без специалност ще имат право да извършват дейности под наблюдението на лекар със специалност. При надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, няма да се налагат глоби и той няма да бъде лимитиран.

Отпадат и регулацииите и за изследвания при профилактика. Чрез рамковия договор ще се увеличат средно с 18% цените на медико-диагностичните дейности, със 7% цените в СИМП за първичен преглед, първичен профилактичен преглед по програма „Майчино здравеопазване“, вторичен преглед, медицинска експертиза и др.

Няма да има промяна в рамковия договор по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти. Личните лекари ще могат да правят профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи.

„В крайна сметка детското здравеопазване е приоритет и трябва там да бъдат насочени повече средства“, посочи зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Според него за лечението на едно дете се изискват доста повече средства, усилия, апаратура и отговорността е много по-голяма.

В писмо до медиите от ръководството на столичната организация на общопрактикуващите лекари предупредиха по-рано днес, че проектът за рамков договор за догодина създава проблеми с рецептите за лекарства за повече от 30 дни. Няма да може да се изписват медикаменти на тримесечни рецепти и ще се налага пациентите да купуват част от лекарствата си поради новите ограничения, поясняват семейните лекари. 

 

още по темата
още от България