Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Три пъти влизал в България заподозрян за връзка с аферата "Скрипал" руснак

Снимка: Пресцентър на МС

Единият от тримата служители на руските специални служби, които британските власти считат за замесени в случая "Скрипал", е влизал в България 3 пъти. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров след проведената днес извънредна среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов и британския посланик Ема Хопкинс. На срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим с български власти и британските служби", заяви посланик Ема Хопкинс.

Поводът за срещата беше  разкритият тия дни опит за отравяне на бизнесмена и собственик на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев от 2015 г. и информацията, че този опит е свързан със случая "Скрипал" във Великобритания. Едно от влизанията в България на един от заподозрените по аферата "Скрипал" съвпада с датата на отравяне на Гебрев – 28 април 2015 г., предава bTV. 

През октомври миналата година бизнесменът е поискал спряното през 2016 г. разследване по случая да се възобнови, тъй като той счита, че използваното вещество в неговия случай е от семейството на "Новичок".

Работи се основно по две линии – руските граждани, замесени в отравянето според британците, и самото вещество, с което е бил отровен българският бизнесмен, стана ясно на брифинг след срещата в МС.

Мъж на име Сергей Федотов, който е заподозрян като помагач по случая "Скрипал", е влязъл у нас за първи път със самолет на 5 февруари, излизайки отново през аерогара София със самолет на 22 февруари, каза Цацаров. Втория път е влязъл отново със самолет от аерогара Бургас на 24 април 2015 г., като е напуснал България на 28 април 2015 г. в 20:21 ч. отново със самолет. Третото му влизане е на 23 май 2015 г.  със самолет през летище София. На 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия, посочи Цацаров.

При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев, отбеляза главният прокурор.

Прокуратурата, МВР и ДАНС работят по маршрута на руския гражданин. Установяват се всички моменти от пребиваването му в България – отсядане в хотели, ползване на превозни средства, контакти с български граждани, изтъкна главният прокурор.

По думите на Цараров двамата други заподозрени за преки извършители по случая "Скрипал" за период от 10 години не са влизали на българска територия.

"През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха с факти, други имаха внушения според редакционната политика на медиите", заяви Сотир Цацаров.

Той представи няколко факта, свързани с това разследване. На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел "Кемпински Зографски", Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на "Емко" и негов партньор, който е лекуван в "Токуда" и "Пирогов". На 1 май СГП е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. След образуване на разследването, са взети различни проби, химически експертизи, автомобили, назначени са експертизи, като са иззети и документации от лечебните заведения. Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя - храна, взета като проба и изследвана от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид. Предполага се, че отровата е била поставена в салата.

На 12 октомври СДВР е изискано спряното производство, а на 15 октомври е възобновено. Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т.нар. вещество "новичок".

Изследванията са на независима частна финландска лаборатория и на българската съдебно-медицинска експертиза. 

В сряда е насрочена заседание за случая Гебрев, на което ще бъдат изслушани всички представители на специалните сили, както и главният прокурор. Заседанието ще бъде закрито. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

още по темата
още от България
26
Сряда
Февруари