нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Евродепутати питат Гешев разследва ли сигналите срещу Борисов

Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европейския парламент (известна като групата LIBE) е изпратила 29 въпроса до българските власти, предаде bTV. Те са групирани и адресирани до българския премиер, до вицепремиер, до зам.-министър от правосъдието, до цялото правителство, както и до главния прокурор на България.

Сред питанията към главния прокурор Иван Гешев е и въпросът дали е започнал разследване във връзка с информацията в испанските медии, че българският премиер Бойко Борисов е замесен в схема за пране на пари в Барселона. Както е известно през февруари 2020 г. медиите в Испания писаха, че местните власти работят по сигнал, че къща край Барселона, на стойност 3 млн. евро, е всъщност свързана с недекларирани средства на представители на българското правителство, включително и Бойко Борисов.

Евродепутатите също така питат дали се разследват аудиозаписите, в които глас, за който се предполага, че е на премиера, заплашва да изгори евродепутата Елена Йончева.

Въпросите са изпратени след закритото заседание в Европейския парламент в края на август, което предизвика скандали. Голяма част от темите са за неуспешната борба с корупцията, влошената ситуация със свободата на медиите и предложенията за конституционни реформи, внесени за 4 дни и без да са минали обществен дебат.

Главният прокурор е попитан и дали смята да коригира фалшивата информация от сайта на институцията, че изслушването в мониторинговата група е било по предложение на българската прокуратура.

До правителството пък са отправени питания за проекта за нова конституция и как той се свързва с предстоящите избори, за реформата в съдебната система и за независимостта на прокуратурата и др. Въпросите за проекта за нова конституция са по-конкретни – например, защо се предвижда ограничаване на правомощията на президента, защо за съдебната власт се предвижда законодателна инициатива, както и за предприетите мерки за борба с корупцията. Има и питане е за медийната свобода, с молба да се коментира по-специално медийният „конгломерат около един политик“. „Как той влияе върху свободата на медиите и какви мерки планира правителството за тази ситуация?“ Всички въпроси могат да бъдат открити на сайта на Европейския парламент. 

Припомняме, че групата LIBE покани на изслушване премиера Борисов на 28 август, но той не се яви - нещо, което досега друг премиер на страна в ЕС не е правил.

Зам.-председател на групата LIBE е депутатът от ГЕРБ Емил Радев, а в нея още членуват Елена Йончева и Петър Витанов. Въпросите са публикувани в сайта на Европейския парламент.

още от България