нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейската комисия може да стартира наказателна процедура срещу България заради намалените ДДС ставки

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви пред журналисти, че срещу България ще бъде стартирана наказателна процедура, заради намаляването на ДДС ставката за туроператорите.

„Миналият път когато имаше подобно предложение не го приехме именно, защото противоречи на директивата, с която се забранява да се намалява ставката върху маржа на туроператорите. То продължава да противоречи и сега, и предполагам, че ще бъде стартирана наказателна процедура, но предстои да видим“, коментира Стоянова, цитирана от агенция Фокус.

Също днес Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите, коментира, че понижаването на ДДС на бирата и виното противоречи на европейската директива по линия на алкохола. „В приложението на европейската директива, където пише кои ставки може да бъдат намалени, се посочва, че това може да става за храни и напитки с изключение на алкохолни и това е принцип“, коментира Елкова по Блумбърг тв.

По-рано днес Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене понижаване на ДДС ставките на виното и бирата, както и за дейността на туроператорите. Председателят на комисията Менда Стоянова се въздържа от гласуване, като припомни, че по този начин се стимулират представители на всички икономически сфери да настояват за понижаване на ставката и за тяхната дейност. Данък добавена стойност е изключително важен, тъй като осигурява над 40% от данъчните приходи в бюджета на страната.

още от България