Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ГДБОП удари 15 сайта за продажба на стоки, имитиращи световни марки

9167

Снимка: Мениджър Нюз

Мащабна специализирана операция е била проведена във Варна срещу незаконна търговска дейност в интернет. Операцията е била на 7 февруари, от служители от отдел "Киберпрестъпност" - ГДБОП и колегите им от сектора във Варна, съобщиха от МВР.

В хода на операцията са спрени общо 15 търговски онлайн платформи с фалшиви стоки, ползващи лога на световни марки, насочени към клиенти у нас, в Гърция и Румъния. Един от сайтовете е имал общо над 43 000 потребители, натрупал е 15 810 948 посещения и е реализирал повече от 25 000 продажби на парфюми.

Задържани са и двама души, като в техни складове са открити над 9500 мъжки и дамски парфюми на 30 водещи световни търговски марки, над 300 чифта маратонки, чанти, над 600 броя слънчеви очила, аксесоари.

В домовете на двамата задържани били намерени големи суми пари, както и самите компютърни конфигурации, от които са качвани обявите за продажба в администрираните от тях сайтове. Единият мъж е задържан в офиса на куриерска фирма в момент, в който се опитвал да изпрати поредните 117 пратки към клиентите си. У него са установени и част от телефоните за поръчка на няколко от 15-те сайта, както и печати на двете търговски дружества, използвани за престъпната дейност.

Сайтовете с атрактивно ниски и нереални цени обичайно или крадат средства от финансово платежните инструменти на онлайн потребителите, или предоставят стоки с ниско качество, предупреждават от ГДБОП.

още от България
22
Сряда
Май