Затвори

Главният секретар на МВР говори за протеста на полицаите и убийствата

Кадър: bTV

Не бих казал, че капацитетът на МВР пада. Бих казал, че в условията, в които работим, колегите се справят повече от добре. 

Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV главният секретар на МВР Младен Маринов.

"Подкрепям протеста на полицаите - демокрацията дава право на свободно изразяване на волата и на това, което хората мислят. Знаете, че законът позволява в МВР също да има синдикална дейност. Това от една страна аз не го приемам като натиск изключително върху политическото и професионалното ръководство. Приемам го като начин обществото да разбере, че тези хора също имат необходимите неща, както и от заплащане", каза той. 

"Вижте как се случва: до момента, в който не бяха отпуснати тези 100 млн. лв. от премиера, всички бяхте убедени, че синдикатите протестират правилно. В следващия момент като че ли всичко се обърна обратно", продължи Маринов. 

Той не разглежда извършените убийства в началото на българското европредседателство като координиран опит да се дискредитира България.

По думите му са предприети всички мерки, за да бъде задържан българинът, живеещ в чужбина, подал фалшивите заплахи за бомба в НДК, летището и Народното събрание. Заплахите му са не само до България, а и до различни европейски институции, като Европейската комисия. "Има данни, че лицето не е в най-добро психологическо състояние. Анализът на разговорите ни дава основание да смятаме, че това не е нормално поведение", каза Маринов.

По думите му мъжът се активирал, когато има фокус на обществото и медиите върху определени събития в определена страна.

По отношение на убийството на Петър Христов в София, Маринов посочи, че не трябва да се говори за това кой е помогнал за разкриването на едно престъпление. Не може да се изключи версията, че убийството е знак за отмъщение за това, че Христов е помогнал за разкриването на "Наглите". "Работим по всички версии, които криминалистите са издигнали", категоричен е той. 

Главният секретар на МВР коментира също, че самоубилият се Росен Ангелов, когото полицията посочи като извършител на шесторното убийство в Нови Искър, е искал да заличи съвсем съзнателно всички възможни следи, които водят към него, след като е убил Кети. Маринов повтори, че мотивът на Ангелов е освен връзката му с Кети и фактът, че той е имал намерение да ограби едно от жилищата, в което тя е чистила, и да я вкара като суъчастник. Това я е накарало да го отхвърли.

"От разследването имаме информация, че тя е избягвала срещи с него. Росен ѝ е предал нейни неща чрез посредник. На 31 декември срещата между тях е протекла много бързо. Най-вероятно Кети е тръгнала да бяга, тъй като е убита в гръб с 3 куршума и още един контролен изстрел в главата. Той е искал да заличи съвсем съзнателно всички възможни следи, които водят към него", обясни Младен Маринов.

"Убийството не е станало на мястото, където открихме трупа на Кети. След като е извършил убийството на Кети, се е върнал в помещението, което е обитавал, преоблякъл се е и след това е планирал действията по отношение на семейството", каза още главният секретар на МВР.

"След като е извършил престъплението в къщата, Ангелов е взел семейния автомобил, взел е тялото на Кети и в направил опит да го скрие възможно най-далеч, за да затрудни разследването, а може би и да го наведе към версия, че извършител е Кети, след което е избягала", допълни той.

Маринов изрази надежда, че ще се стигне и до развръзка на случая със стрелбата срещу данъчния служител, който почина от раните си.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 16.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 16.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67222
0.598007
CNY
10
2.49873
4.00203
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21574
0.451316
RUB
100
2.68208
37.2845
USD
1
1.6688
0.599233