нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Министерството на финансите прогнозира спад на БВП на България за 2020 г. само 3%

Министерството на финансите очаква спад на българската икономика от само 3% през 2020 г. Това показва есенната прогноза на ведомството, публикувана във вторник. Също така финансовото министерство очаква растеж от 2,5% през 2021 г., но икономиката няма да достигне своето предкризисно ниво, регистрирано през 2019 г.

Министерството очаква подобрение на икономическата активност в страната през второто полугодие, заради спад при потреблението на домакинствата и положителен импулс от публичните разходи за потребление и инвестиции. Тази година Министерството не спази традицията си да публикува пролетна макроикономическа прогноза през април, поради големите неясноти около продължителността на крайните мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса в средата на март. Сега министерството обаче е разработило и негативен сценарий на своята прогноза. При него понижението на икономическата активност ще е съответно 5,2% през 2020 г. и продължаващ спад на БВП от 1,8% за 2021 г.

За сравнение БНБ на 16 октомври обяви, че очаква спад на БВП между 3,2% и 8%. Последната прогноза на Европейската комисия от началото на юли пък показва 7,1% спад през 2020 г. и ръст от 5,3% през 2021 г.

Припомняме, че БВП на България отбеляза ръст от 2,4% през първото тримесечие на 2020 г. и спад от 8,5% за второто тримесечие.

„В краткосрочен период рисковете пред прогнозата са отрицателни. Икономическото развитие зависи от динамиката на епидемичната обстановка както в страната, така и в глобален план, а все още не се очертава устойчиво решение за справяне с пандемията“, коментират от ведомството.

Безработицата към края на 2020 г. се очаква да бъде 5,6%. Тези, които са на работа ще получават средно с 5% повече в края на годината в сравнение с края на 2019 г.

още от България