нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Министърът на транспорта одобри по-високите тарифи на такситата

Guiliver/Getty images Снимката е илюстративна

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков днес е одобрил предложението за въвеждане на по-високи стартови тарифи на такситата, съобщиха от ведомството.

Това е станало с одобрение на Наредба No34, която е изпратена за обнародване в Държавен вестник.

Съществена част от измененията е свързана с промяна на начина на определяне на първоначалната такса. Предвидено е първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.

Според съобщение на министерството „определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор.“

Решението на министъра идва въпреки становището на Комисията за защита на конкуренцията, излязло малко преди Нова година, че промените ще затвърдят липсата на конкуренция на пазара.

„КЗК отчита, че повечето таксиметрови компании предоставят услугите си на почти еднакви цени, равни или много близки до минималните, като индикация за липса на ценова конкуренция“, се казваше в позицията на ведомството. Според КЗК въвеждането на по-висока първоначална такса, възлизаща на двоен до троен размер на минималната цена за един километър ще доведе до продължаване на практиката компаниите да прилагат сходни такси. По този начин ще се затвърди липсата на ценова конкуренция, допълват от КЗК.

още от България