Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

МВР отстрани полицаите от клиповете с насилие в нощта на 10 юли

Снимка: Мениджър Нюз

МВР установи и отстрани временно от длъжност полицаите, заснети в клипове от протестиращи в нощта на 10 юли, когато се стигна до физически сблъсъци и арести на демонстранти пред Министерски съвет. Част от любителските кадри, които се завъртяха в социалните мрежи, показват смущаващо поведение спрямо задържаните като на някои от тях се вижда как двама служители на реда вдигат положен по арестуван и после отново го хвърлят на земята. Действието се разиграва зад колоните на Министерски съвет, където бяха всички арестувани. Впоследствие се оказа, че двама от тях са в болница. Родителите на един от пострадалите младежи разказаха пред тв камерите, че синът им е бил пребит и потвърдиха на практика кадрите, предизвикали най-голямо възмущение като споделиха, че по думите на сина им един от задържаните наистина е бил хвърлен върху него.

Вече е разпоредена и дисциплинарна проверка, става  ясно от съобщението на МВР. Ето какво гласи то:

Във връзка с публикувани видеоклипове в средствата за масово осведомяване, касаещи употреба на физическа сила от полицейски служители по време на протестите пред сградата на Министерския съвет, ръководството на Столична дирекция на вътрешните работи е разпоредило дисциплинарна проверка по реда на Закона за МВР. Проверката е възложена на комисия от ръководни служители на дирекцията.

Комисията е изискала и анализирала необходимите материали, като в хода на проверката е установила полицейските служители, заснети във видеоматериала. До приключването й същите няма да изпълняват задължения по обезпечаване на обществения ред.

Продължава активното събиране на доказателства за изясняване на фактическата обстановка, като в рамките на следващата седмица резултатите ще бъдат оповестени.

Събраните материали ще бъдат изпратени на районна прокуратура по компетентност

още по темата
още от България