Затвори

Над половината от българите доволни от управлението и икономиката на страната

Shutterstock

54,3 процента от българите са доволни от икономическия климат и възможности в България. Това сочат данни от проучване на "Барометър България", проведено от 9 до 13 януари т.г. сред 873 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране.
Изследването измерва  удовлетвореността на българите от икономическото състояние на страната, тяхното лично състояние, както и електоралните им нагласи. Според 35,7 процента от интервюираните, икономическата ситуация в България е негативна, а 10 процента не могат да преценят.

За сметка на това, близо две трети са недоволни от личното си финансово състояние или поне смятат, че може да бъде и по-добра - удовлетворени от собствените си доходи са 34,7 процента, а 59,7 ги оценяват като недостатъчни. Относително малък е делът на анкетираните, които нямат мнение или им е трудно да преценят позицията си по този въпрос - 5,6 процента. Преобладаващо негативните нагласи за личното финансово благосъстояние са традиционни за нацията ни, уточняват авторите на изследването.
Общата позитивна оценка за икономическото развитие на България намира отражение и върху политическите пристрастия.
Електоралните нагласи на анкетираните не търпят значителни промени спрямо последното проучване на "Барометър България" през декември м. г. като упрвляващата коалиция запазва преднина по степен на доверие. Ако изборите бяха днес, в парламента със сигурност попадат четири формации. Преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват показват, че водеща политическа сила остава ГЕРБ с 35,5 процента подкрепа, следвани от БСП с 28,2.

Третата позиция е оспорвана от ДПС и "Обединени патриоти" с по 11 процента одобрение, посочват от "Барометър България". Евентуалната партия на Слави Трифонов остава под чертата за парламентарна представеност, подкрепена от 3,6 процента от анкетираните, а "Демократична България" към момента разчита на 3,2 процента подкрепа.

още от България