нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Никола Янков: В България няма ефективно противодействие на прането на пари

Кадър от bTV

В България не се прилага система за борба с мръсните пари в държавата. Това заяви пред bTV Никола Янков, зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски.

По думите му в модерните икономики такава система се състои от три нива. „Първото ниво е силно регулирания финансов сектор, и конкретно банковия сектор, когато говорим за страна като България със слабо развити капиталови пазари . Второто ниво са правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът БНБ, Комисия за финансов надзор и ДАНС.Третото ниво обхваща съдебната система, започвайки с прокуратурата и независимия и справедлив съд.“, обясни той, като добави, че миналата седмица Министерски съвет опита да активира първите две нива.

„През последните 30 години, да не кажа и повече, в България ефективно противодействие на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото ниво и затова стигаме до списъци на чужди държави, като този на финансовото министерство на САЩ“, каза още Янков.

Той заяви, че финансовото министерство на САЩ категорично свързва публични средства с проблема, посочвайки, че санкционираните лица по закона „Магнитски“ са корумпирали политици или служители на отговорни публични длъжности, които със своето положение са въздействали върху политическите процеси и разпределението на средства в тяхна полза.

По думите му, за фирмите, които работят със санкционираните от САЩ компании,  било то като клиенти, доставчици и др., съществува риск, макар и малък. „Ако продължите да работите с тях, може да бъдете включени в допълнителен разширен списък за санкционирани лица“, поясни той.

„Правителството се опитва да подбутне ДАНС и НАП, в своята роля, като им посочи какво всъщност трябва да правят, макар че тези служби трябва да си го правят без да им казва някой, а именно да следят има ли риск от злоупотреба с публични средства и да следят основните компании получатели и лицата, които разпределят държавния бюджет, европейските фондове и големите поръчки на държавните компании – къде отиват тези пари, през кои банки минават, какво се случва след това с тях и тн.“, коментира Янков пред bTV.

Що се отнася до самия закон „Магнитски“, той по-скоро служи като „стена на срама“, а целта му е да причини щети на санкционираните лица в чужбина, като ги изолира изцяло от световната финансова система, разясни икономистът.

Според него санкциите няма да нанесат сериозен удар върху българската икономика, защото лично на него фирмите в списъка на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква дейност се занимават.

още по темата
още от България