Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

По следите на парите от КТБ - над 2 милиона излезли от черна каса уж като коледни бонуси

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

2,5 млн. лв. от КТБ са били раздадени в книжни подаръчни торбички по разпореждане на Цветан Василев на петима негови приближени. Това стана ясно от изнесените от трима прокурори днес данни в спецсъда, днес гледат мярката за неотклонение на петимата, които от свидетели по делото станаха обвиняеми и бяха задържани. 

Сред тях са финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров и изпълнителният директор на "Фина-Ц" Иван Стойков. И петимата са обвинени в пране на пари.

Милионите били присвоени от КТБ чрез фиктивни кредити и след това раздадени като бонуси от черната каса на Цветан Василев, твърди прокуратурата.

"На 18 декември 2013 г. всеки един от обвинените собственоръчно е удостоверил, че е получил пари като коледни бонуси, изнесени от офис в сградата на бул. "Цар Борис III" 159", заяви прокурор Сийка Милева.

Според нея петимата са знаели, или поне са предполагали, че парите, които са получили, са били присвоени от КТБ.

Преди да получат парите Никола Киров изпратил писмо до Василев, с което го молел да разпореди на дясната му ръка тогава Бисер Лазов да преведе парите, заяви още прокурор Милева.

Освен това обвиняемите били свързани с търговски дружества, които са получавали необезпечени кредити от КТБ за десетки милиони левове.

Прокурор Ангел Кънев посочи, че 4-ма от обвинените често са пътували до Сърбия от 2013 г. насам. Като доказателство той се позова на справки от "Гранична полиция". 

Защитата на задържаните пледира, че задържането е репресия срещу петимата, тъй като те били и свидетели по делото на фалита на КТБ срещу Цветан Василев, което към момента е на етап четене на обвинителен акт в спецсъда.

Специализираният наказателен съд отклони иска на защитата на обвиняемите да бъдат изслушани. Това провокира адвокатите да поискат отвод на съда, тъй като се опасяват, че разглеждането на делото няма да е обективно, защото ограничава правата на обвиняемите и заради допускането на акт, в който няма мотиви, предаде bTV.

Съдът се оттегли на тайно съвещание,  гледането на искането продължава.

още по темата
още от България