нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Представяме ви: 10-те претенденти за титлата "Мениджър на годината 2021"

Имената на финалистите бяха обявени на специална пресконференция днес в БТА. Снимки: Николай Варадинов, Булфото

Новите десет претенденти за титлата „Мениджър на годината 2021“ бяха обявени току-що на провеждащата се в БТА специална пресконференция. Те стигнаха до финалната права на единственото по рода си състезание за висши мениджърски постижения след строга селекция в два тура по специално създадената за конкурса методология от Делойт България. Топ мениджърите на България за 2021 г. ръководят едни от най-големите и авторитетни компании в страната ни. Приходите за 2020 г. на управляваните от тях компании сумарно са 974 млн. лв., а общият брой служители под тяхно ръководство е 7295. 

Имената на десетимата финалисти бяха оповестени от Деница Димитрова, управител на МИТ Прес ООД, издател на списание „Мениджър“, което организира конкурса за 14-та поредна година. Преди това генералният директор на БТА Кирил Вълчев и Деница Димитрова - управител на "МИТ Прес" ООД, издател на списание "Мениджър", подписаха договор за медийно партньорство между БТА и "МИТ Прес" в подкрепа на конкурса "Мениджър на годината" 2021 г. По договора БТА ще разпространява информация за процеса на конкурса и за церемонията по награждаването и ще направи интервюта с финалистите, които  ще се разпространят в емисиите на агенцията на български и на английски, "за да може и извън България да се виждат добрите ръце, които управляват в страната". Ще бъде издаден и специален брой на списание ЛИК на агенцията, посветен на "Мениджър на годината", съобщи Кирил Вълчев.

В кризите мениджърите израстват и се превръщат в истински лидери. В лидерството има константни величини като честност, смелост, прозрачност, опит. Но, има и една константа, която често остава подценявана и това е оптимизмът. Вие всички притежавате опит, смелост, кураж и надявам се, оптимизъм да продължавате напред, а това състезание ще ви вдъхнови още повече, обърна се към финалистите Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България и "Мениджър на годината 2020".

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България и "Мениджър на годината 2020" 

През октомври предстои последния етап на надпреварата, който включва оценка на личностните качества на финалистите. Екипите на „Делойт България” ще проведат интервюта с всички финалисти, с техните пряко подчинени и партньори и ще изготвят 360-градусова оценки, а финалните резултати ще бъдат валидирани от Обществен съвет, включващ авторитетни и влиятелни личности.

Златната десетка тази година пренарежда националната бизнес карта на успеха като по равно, с по двама финалисти са секторите Аутсорсинг, Производство и Финтех. По един финалист излъчват секторите Застраховане, Фармация, Финансови услуги и издателски бизнес. Нов момент в специалната методология на Делойт за селекцията на кандидатите  включването на изцяло нова категория - "Публичност и прозрачност - нефинансово оценяване" във въпросника за оценка на добрите управленски практики, които са важен компонент от втория етап на конкурса наред с финансовите показатели. оценката на финансовите показатели на всяка от компаниите, чиито ръководители кандидатстват включва показатели като ръст на приходите от основна дейност, доходност на инвестирания капитал, ЕBIDTA и др. За разлика от предишни издания на конкурса, този път разглежданият период е тригодишен, като се отчитат и измененията за 209-а и 2020-а година, съобщи Силвия Пенева, управляващ съдружник в Делойт България.

Последният трети етап - 360-градусови интервюта с финалистите и техни служители за оценка на личностните управленски качества, след който ще бъде излъчен окончателно и победителят в конкурса, дава 10% от общата тежест на окончателните оценки, по които става класирането за титлата. С най-висока тежест са финансовите резултати – 50% и въведените добри корпоративни практики – 40%, измерени в досегашните етапи, напомни тя. Тази година в трети етап ще бъдат обследвани по-съществено два нови и важни аспекта за успешното управление на бизнеси - степента на реакция на диктуваната от кризата необходимост от бърза дигитализация и устойчивостта към кризи. Организациите, които планират и инвестират в управление на кризи, независимо от какво естество, са в по-добра позиция да реагират, да се възстановят и да продължат растежа си, обобщи Силвия Пенева.

Силвия Пенева, управляващ съдружник в Делойт България

Тази година над 44 кандидати от 17 водещи сектора на икономиката подадоха документи за конкурса. 35 от тях преминаха във втори кръг, от който бяха излъчени и 10-те финалисти.

Акцент и в тазгодишното издание на конкурса продължава да бъде надграждането му с морални критерии. Всеки претендент за големия приз е приел и подписал Етичния кодекс на конкурса. Документът обобщава ценностите, принципите и отговорните практики, които създават култура на почтеност и ръководят бизнес поведението на кандидатите за конкурса. С подписването му всеки мениджър декларира, че води бизнеса си честно, прозрачно и прилага добри управленски практики.

Името на новия носител на титлата „Мениджър на годината“ ще стане известно на официална церемония в началото на ноември. А топ мениджърите на България за 2021 г. ще бъдат главните герои в документален филм, който МИТ ПРЕС продуцира. Той ще бъде излъчен в национален ефир по bTV през ноември 2021 г.  На финала България ще види и кой е новият Мениджър на годината.

Генерален спонсор на 14-то издание на конкурса "Мениджър на годината" е А1

Състезанието за висши мениджърски постижения се провежда и с подкрепата на:  Fibank,  Johnnie Walker , Bulgaria InsuranceBritish American Tobacco Bulgaria,  Volkswagen България, Метрореклама

Медийни партньори са: bTV,  БТАБНРdir.bgДарик, 24 часаBloomberg TV BulgariaDnes.bgBulFoto

Представяме ви /по азбучен ред/ десетте финалисти в "Мениджър на годината 2021":

още от България