нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Възобновяват плановите операции

Снимка: Министерски съвет

Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация. Това бе докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, съобщава пресслужбата на кабинета.

"По отношение на заболеваемостта България е на 27-мо място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добрите показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки", е информирал министър Ангелов. Той е подчертал, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

"Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им", е разпоредил премиерът Борисов на здравния министър.

Министър-председателят е изразил благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу COVID-19 между всички държави членки на ЕС. Премиерът Борисов е добавил, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски е подчертал, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски е добавил, че продължава тенденцията за намаляване на броя на болните в лечебните заведения, се посочва в съобщението.

още от България