нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Президентът Радев прие домакинството на инициативата "Три морета"

Снимка: Мениджър Нюз

Българският държавен глава Румен Радев прие домакинството на инициативата "Три морета" от естонската страна. Това стана в началото на пресконференцията в рамките на виртуалната среща на върха на инициативата днес в Талин. Президентът на Естония Керсти Калюлайд обяви, че следващата среща на върха ще се състои идното лято в София и предаде символично знаме на "Три морета" на президента Румен Радев като следващия домакин, предаде БТА.
Под ръководството ви Естония успя през тази година и половина да превърне тази инициатива в напълно развита платформа за регионално сътрудничество, каза президентът Радев и добави, че Естония е вдигнала високо летвата и очакванията към България са по-големи. България не е фокусирана само върху текущите предизвикателства, а искаме да фокусираме внимание върху предизвикателствата на бъдещето. Ще продължим да укрепваме политическия диалог на най-високо ниво. Ще продължим да развиваме заедно с вас инструменти и механизми за подобряване на процеса на взимане на решения в нашата инициатива, което е от жизнена важност за привличане на средства, за да направим така, че все още колебаещите се страни да участват в Инвестиционния фонд. Най-голямото предизвикателство е да определим кои проекти са печеливши и как да се придвижим по-бързо от политическо говорене към реални действия и осъществяването им, заяви българският президент.
С поглед в бъдещето, България ще привлича вниманието ви върху това как да свържем нашия научен и образователен потенциал чрез изграждане на солидна научна и образователна инфраструктура, каза Румен Радев. Той отново посочи, че не разглежда инфраструктурната свързаност като финална цел, а като средство за постигане на истинската цел на усилията - бърз и устойчив икономически растеж и постигане на социално и икономическо сближаване със Запада. Радев открои и тезата си за географското разширяване на инициативата и за възможните ползи от съседни и партньорски страни. В отговор на въпрос той посочи, че
Гърция и Кипър са естествени партньори и изрази увереност, че ще се присъединят рано или късно.
Президентът на Естония Керсти Калюлайд каза, че избухването на епидемията от новия коронавирус не е подминало и страната й и в резултат на това днес за първи път се прави виртуална среща на върха на "Три морета". Имахме година на консолидация, обобщи Калюлайд. Тя открои създадения инвестиционен фонд, с който вече са се ангажирали участници в инициативата, както и САЩ. "Умната" свързаност, надявам се, ще стане стандарт в бъдеще, каза президентът на Естония, която определи инициативата като жизнена и спомагаща за изграждането на по-силна, "по-зелена","по-умна" и по-богата Европа.
Засегнати сме от пандемията. В този контекст регионът на "Трите морета", с квалифицираната си работна ръка и подобрена инфраструктура може да играе важна роля в създаването на нови вериги за доставки и преодоляване на кризата, каза президентът на Полша Анджей Дуда. Пандемията показа също нарастваща нужда от дигитални решения, страните от инициативата имат потенциала да станат дигитални инфлуенсъри, каза Дуда и открои напредъка на Естония в тази област. Приехме съвместно изявление, в което се съгласяваме да развиваме още региона заедно с евроатлантическите ни партньори, обяви Дуда.
Разширената енергийна инфраструктура ще доведе не само до директни икономически ползи като работни места и по-ниски цени на енергията за потребителите, но и до ползи, свързани с енергийната сигурност, намалявайки зависимостта от който и да е отделен доставчик на енергия, заяви заместник-енергийният министър на САЩ Марк Менезес, който участва в пресконференцията от Вашингтон.
Инициативата "Три морета" възниква през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж.

още от България