нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Проф. Кантарджиев: Ваксините на Pfizer и Moderna действат срещу английския щам

Kадър от БНТ

Първо се ваксинират здравните работници, послед заведенията с хора с увреждания и старческите домове. След това постепенно ще се изпълнява ваксинационният план, така че хората, които искат да се ваксинират, трябва да изчакат. Това заяви пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че ваксините, които сме поставили, са сравними с бройките във Финландия, Чехия, Холандия. „Когато сме сравними с тях, се радвам. Румънците до вчера бяха ваксинирали 4 на 1000 души население, ние двама“, добави Кантарджиев.

По думите му вече могат да се може да се ползват 6 дози от един флакон от ваксината на Pfizer, при 5 досега. Това покачва с 20% броя на ваксинираните с тази ваксина.

Проф. Кантарджиев коментира и въпроса дали ваксините, които се прилагат, могат да действат на „британския щам“ на коронавируса.

 „Говори се за две нови мутации - една в Южна Африка и една в Япония. Първо да кажем какво е мутация. Всеки вирус, предавайки се от човек на човек за дълго време, променя своята генетика и мутира. Досега са известни 4000 мутации на коронавируса, който тръгна от Ухан. Голяма част от тези мутации са такива, които не водят до промяна на неговите аминокиселини и белтъци. Друга част водят до такава промяна, но не и до промяна на неговата болестотворност и начина му на разпространение.“ Коментира той.

„Когато стана мутацията във Великобритания през септември, следващият месец вече имаше данни за нея и започна да се търси решение. Най-вероятно тази мутация я има и у нас. Имаме косвени данни на хора, които идваха от Великобритания у нас. При тази мутация се получи една нова генетична линия, която вече тръгва по Европа. Мутацията е в тази част на генома, в която вирусът се свързва с човешките клетки. Наличните ваксини - на Pfizer и Модерна, действат върху английската мутация на коронавируса, поясни проф. Кантарджиев. 

Той поясни, че същото може да се каже и за ваксината на AstraZeneca по отношение  на английския щам, но при нея притесненията са свързани с по-ниската й ефективност.

„Някои държави като Австралия сериозно се замислят дали да купуват тези количества от AstraZeneca, тъй като една ваксина, която прави имунитет в 60-70% от хората за кратко време да направи т.нар колективен имунитет в обществото“, коментира той.

Проф. Кантарджиев напомни, че ЕК вече води преговори и за руската ваксина „Спутник V“. „Двете ваксини са принципно еднакви, но при AstraZeneca аденовируса е маймунски, а при руската човешки. Една комбинация от двете би била в състояние да даде много висока ефективност“, добави той.

Според него двете могат да бъдат въведени в комбинация.

Проф. Кантарджиев прогнозира сериозно намаляване на броя новозаразени с коронавирус през лятото и заради поставените ваксини. Допълни, че трайността на придобития от ваксините имунитет срещу COVID-19 трае около 7-8 месеца.

още от България