Затвори

Прокуратурата повдигна обвинение и на Иво Прокопиев по делото с акциите на ЕВН

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Софийска градска прокуратура обвини Иво Прокопиев по делото за продажба на акциите на държавата в "ЕВН Електроразпределение България" АД, съобщи БТА като се позова на официално изявление на  прокуратурата.

Това е делото, по което обвинение вече има бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и по което предстои предявяване на обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Трайков е с обвинение за умишлена безстопанственост при сделката за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в енергоразпределителното дружество ЕВН. Обвинението е, че през 2011 година остатъчният пакет акции от “ЕВН България Електроразпределение“ АД е бил продаден по-евтино, отколкото е била пазарната му стойност. Трайков напомня, че продажбата е била извършена чрез състезателна процедура през Българската фондова борса. Продажбата на миноритарния държавен дял от 33 процента в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" стана на 21 декември 2011 година, а пазарните поръчки за книжата на електроразпределителното дружество бяха с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация. Акциите са изкупени много бързо, близо час след пускането им за продажба, като по-голямата част от дяловете са изкупени от ЕВН. Държавата получава от сделката над 90 млн. лева. Инвестиционен посредник в сделката е "Булброкърс", избран след конкурс от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Компанията е част от дружеството "Алфа финанс холдинг", което се контролира от Иво Прокопиев. Впоследствие обаче, през 2013 година Комисията по финансов надзор подава сигнал до прокуратурата, в който се твърди, че бюджетът е бил бил ощетен с 87 млн. лв. от продажбата на акциите. Председател на КФН по това време е Стоян Мавродиев.

Понастоящем прокуратурата оценява, че държавата е ощетена, но в по-малки размери - към 20 млн. лв. 

Прокопиев е обвинен, че в периода май- юни 2011 г., "в съучастие като помагач" със Симеон Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията. Самият Дянков бе вторият поред, привлечен като обвиняем по делото. Той е обвинен, че парите от сделката не са внесени в Сребърния фонд, което се случвало и в други случаи, например някои от постъпленията от държавните концесии

На Прокопиев е наложена мярка за неотклонение "Подписка".

Самият Прокопиев, в позиция, изпратена до медиите, определи обвинението на прокуратурата като "абсурдно и нелепо, нямащо нищо общо нито с фактите, нито с правото." Той смята, че става въпрос за политическа атака срещу него в контекста на предстоящите предсрочни избори.
"От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившия финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил, казва Прокопиев. "В същността си "обвинението" е клевета, която приравнява прокуратурата на обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки, пише в позицията. Прокопиев определя ситуацията  като "коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена чрез главния прокурор Сотир Цацаров". "Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически", посочва той.
 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172