нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Протестиращи от „Системата ни убива“ се барикадираха в сградата на парламента

Снимка от сайта на Народното събрание

Протестиращи от Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ са влезли в сградата на парламента и отказват да го напуснат. Като повод те посочват изпратено от тях писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и парламентарните групи, с което са поискали среща в периода от 16 до 18 септември. С майките има и малко дете.

 Цвета Караянчева обаче направи изявление пред медиите и от парламентарната трибуна, с което ги призова да излязат от сградата, тъй като вече им е обещала среща.

„Има дете долу. Молбата ми е призовавам и майката, нека детето да се прибере вкъщи, защото тук е изложено на риск. Не бива да се използват децата. Майките ще бъдат чути, както винаги са били. Има заповед, която е на база заповедта на министъра за пропускателен режим в парламент с оглед COVID-19“, коментира Цвета Караянчева.

„Системата ни убива“ е учредена през 2018 г. от майки на деца с увреждания. Техните искания са за смяна в модела за оценка на уврежданията, промяна в съответните наредби и приемане на модел за индивидуална оценка на потребностите.

„Това, което сутринта получих от майките, които днес разбирам, че продължават да стоят на пропуска, е едно писмо до мен, до всички парламентарни групи и до народните представители, които не членуват в групи. То е възвание, от което аз разбирам, че те искат да разговарят с нас“, обясни Караянчева.

Тя увери, че писмото е препратено до всички групи и подчерта, че не вижда причина жените да продължават да стоят във фоайето на един от входовете, тъй като нямат никакви други искания.

В писмото си майките са поискали ръководството на парламента да проявяват „достойнство и смелост“ да се срещнат с тях, за да предоставят своята гледна точка за намиране на „конструктивни решения за помиряване на народа“.

„Не виждам каква е причината те да продължават да стоят тук. Аз съм заявила своето желание за диалог с тях. Уточняваме кога ще е възможно ПГ на ГЕРБ да ги приеме. Оттук нататък това, че те стоят там и търсят контакт с народни представители, аз недоумявам“, каза председателят на парламента.

„Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации, не бива да допускаме това, което се случи предния път с барикадираните сестри. Призовавам НСО да си свършат работата и да уведомяват гражданите за моите разпоредби“, допълни председателят на парламента Цвета Караянчева.

Никола Вапцаров, който е сред участващите в днешната акция пък се закани пред медиите, че ще окупират парламента. Той твърди, че първоначалните им намерения са били мирни - да внесат декларация в парламента и да говорят с депутати, но само от БСП им обърнали внимание. Вапцаров окачествява това като отношение като "към боклуци", заради което, според него Народното събрание трябва да бъде окупирано.

още от България