Затвори

С дискусия за инвестициите започнаха срещите за Западните Балкани

Снимка: Дирекция "Комуникация и пресцентър", Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС.  

С дискусия за инвестиционния потенциал на Западните Балкани започнаха съпътстващите събития към срещата между ЕС и държавите в региона в София.

Конференцията, която се провежда в НДК, има за цел да насърчи регионалното сътрудничество в икономическата сфера като важна част от европейската интеграция на Западните Балкани и основен двигател на техния напредък, информира bTV.

Основен фокус са икономическият потенциал на Западните Балкани, мерките за привличане на чуждестранни инвестиции и добрите практики за устойчиво развитие. 

„Вярвам, че след утре европейската перспектива за страните от Западните Балкани и подкрепата на ЕС по пътя им към реформи ще стане необратим процес. Надявам се заедно да отключим потенциала им“, каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Събитието „Инвестиционен потенциал на Западните Балкани“ е от календара на Българското председателство и е организирано от Български форум на бизнес лидерите.

Цел на Българското председателство е т. нар. „Декларация от София“ и приложениеята към нея не само да дадат надежда на страните от региона и да очертаят пътя, по който да вървят, но и да бъде даден старт на първите проекти.

В София ще бъдат подписани и първите конкретни меморандуми – между България и Гърция и България и Македония, например, Лиляна Павлова. Тя уточни, че ЕС е най-големият инвеститор и търговски партньор за страните от Западните Балкани. Именно отварянето едни към други дава възможност за растеж, икономическо развитие и просперитет, които искаме. „Имаме над 20 милиона млади хора, които са и капацитет, и работна ръка, от които всички се нуждаем“, отбеляза Павлова.

„Сега е времето да се обединим, въпреки различията, за да не изпуснем възможността, която имаме. Днес тук трябва да намерим това, което ни събира“, призова министърът. Лиляна Павлова потвърди готовността на страната ни да сподели своя опит със съседните държави по пътя на икономическите и административни реформи, по направление на сигурността и законността и за осъществяване на свързаността между региона и Европа.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 14.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 14.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73113
0.577657
CNY
10
2.49188
4.01303
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19018
0.456583
RUB
100
2.57845
38.783
USD
1
1.71474
0.583179