Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за катастрофата на магистрала "Тракия"

101

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Съдът остави в ареста шофьорката на лекия автомобил, участвал в катастрофата на магистрала „Тракия” от петък, при която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени. Днес беше гледана първоначалната мярка за неотклонение "задържане под стража", наложена на 29-годишната Цвета Таскова. Тя е обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост след удара между нейната кола и автобуса, вследствие на което той се обърна в канавката на 27 километър на магистрала преди София.

Съдебният състав се произнесе, че тя е извършила това, в което е обвинена и не е появила необходимата отговорност на пътя. Касае за тежко престъпление с наказание над 5 години лишаване от свобода. При решението си съдиите взеха предвид и факта, че деянието е извършено сравнително скоро, след като е хваната да шофира след употреба на алкохол през 2016 година. Съдебният състав уважи искането на прокуратурата да бъде наложена най-тежката мярка "задържане под стража". Държавното обвинение посочи, че шофьорът на автобуса няма никаква вина за инцидента

„Разпитани са над 30 свидетели. От тях личи неадекватни действия от стана на обвиняемата. Тя е започнала изпреварване като е допуснала да настъпи удар вследствие, на което е настъпила смъртта на 6 лица. Това е престъпление от непредпазливост. Представлява и лична трагедия за самата обвиняема”, заяви Мирослав Ангелов, наблюдаващ прокурор. Основната теза на обвинението е, че най-вероятно автомобилът на Таскова е ударил предната лява гума на автобуса, заради което той се е завъртял надясно, падайки в канавка. Точното заключение как е станала катастрофата, трябва да бъде направено до 2 месеца от експерти.

Защитата на Таскова обаче репликира, че на този етап липсва яснота по фактическата обстановка. „Липсва автотехническа експертиза, която да определи мястото на удара, разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение. Може да е виновна моята подзащитна, възможно е да е виновен и шофьорът”, каза още адвокатът на Таскова. Той настоява да има автотехническата експертиза.

„Вещо лице Александър Димитров е извършил оглед на автомобила на моята подзащитна от 17:30-17:40. За 10 минути, според мен, е невъзможно да го направи”, заяви още адвокатът на Таскова. „Молим за по-лека мярка, която уверявам, че ще бъде съвестно изпълнена”, каза още защитникът. Той твърди, че Таскова имала е 6 години златен талон. От прокуратурата обаче реагираха, че това няма как да е факт, тъй като шофьорката не е имала достатъчно стаж зад волана. Обвинението посочи още,  Таскова е възнамерявала да отпътува за Гърция след няколко дни и да започне работа там.

„Да, през зимата тя е работела по зимни курорти, а през лятото - по летни курорти. Това не е доказателство, че ще се укрие”, заяви още защитата на Цвета Таскова

Самата Таскова през цялото време криеше лицето си от медиите, а когато й бе дадена думата в съда, тя заяви, плачейки: "Не очаквам хората да ме разберат. Съжалявам. Поднасям искрените си съболезнования. Надявам се да оздравеят хората, които са в болница." Тя е имала спътник, който е разпитан и пред съдия. Той твърдял, че тя е имала зад волана неадекватни действия и е започнала е изпреварване като е допуснала да настъпи удар между нейното рено и автобуса с пътниците. Според друга версия, Таскова чула шум от кормилото и затова кривнала надясно към автобуса, което в крайна сметка довело до фаталния сблъсък.

още от България
19
Събота
Януари