Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шеф на охраната на Божков, адвокат и детектив задържани при спецакциите на прокуратурата

Бивш служител на МВР, който в последните години се е грижил за охраната на укриващия се в Дубай обвиняем за 18 престъпления Божков, е задържан тази сутрин при спецоперацията, проведена на различни адреси в София и в страната. Извършени са още два ареста на приближени на Божков, единият от които в гр. Сандански.

Прокуратурата все още не е излязла с официална информация за самоличността на арестуваните, но според медийни публикации, задържаният шеф на охраната на Божков е Веселин Балтов. В столичния кв. "Левски" е арестуван управителят на детективска агенция Емил Кабакчиев. Третият задържан е Славчо Марков, който, по информация на БНТ, през последните три години е бил един от тримата най-приближени до Божков. 

Акцията вероятно е свързана с тайното проследяване и заснемане на един от наблюдаващите прокурори по разследванията срещу Божков. Преди седмица хазартният бос пусна в профила си във "Фейсбук" снимка на зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев на излизане от сградата на НАП. Тогава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация, в която определи публикуването на снимките "криминален натиск".

Самият Божков потвърди арестите с пореден пост от днес, в който заяви: "Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70 годишен адвокат. Причините отново са непознати за българските и европейски закони. Ако целта на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или подкрепят, ще трябва да построят още много затвори."

По-рано днес хазартният бос пък съобщи отново с пост във фейсбук, че  Софийският административен съд  е отменил решението на Държавната комисия по хазарта за отнемането на лиценза на „Еврофутбол“. Това става ясно от решението на магистратите, което бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков публикува в профила си във фейсбук.

„Хунтата съсипа българска компания на четвърт век. Хиляди служители и партньори на „Еврофутбол“ останаха без работа и доходи“, написа Божков в коментар към разпечатка от решението на съда.

Държавна комисия по хазарта (ДКХ) отне през март т.г. временно за 3 месеца  издадените лицензи на „Еврофутбол" ООД - една от най-големите фирми за залози, свързана с Васил Божков.

Според магистратите, преустановяването на дейността на „Еврофутбол“ е причинило вреди на всички служители, партньор и клиенти. „Оспореното решение е издадено при съществени нарушения административно производствените правила и в противоречие с материалния закон“, се казва в аргументите на съдебното решение, което, както става ясно от публикуваното във фейсбук профила на Божков копие е от 1 юли. 

Също така съдът постановява, че ДКХ няма правомощия да поиска от жалбоподателя обезпечение на публичното му задължение преди то да е установено. Едва при установяването му по безспорен начин, жалбоподателят има възможност да представи обезпечение в размер на главницата и лихвите. Същото се предоставя пред органа по изпълнение, т.е. публичния изпълнител, а не пред ДКХ. Непредставянето му се удостоверява със съответно писмо от НАП до ДКХ. Едва тогава може да се приеме, че не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите за просроченото публично задължение. В случая този ред не е спазен, смятат магистратите.

Те задължават ДХК да заплати на „Еврофутбол“ сумата от 50 лв. разноски по делото. Решението на съда подлежи на обжалване.

„С решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на Еврофутбол е напълно незаконосъобразен акт и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж“, коментира Божков в социалната мрежа. 

 

още по темата
още от България