нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Местата за общи работници в ЕС намаляват с 10%

Броят на работните места, за които не е необходима специална квалификация, в рамките на Европейския съюз са се понижили с 10% през последната година, показват данни на единната статистическа служба Евростат. Позиции като чистач, помощник в кухня, общи работници, помощници и други се заемат от малко над 16 млн. души в рамките на 27-те страни членки на ЕС към края на второто тримесечие на 2020 г. Това е браншът, в който търсенето на нова работна ръка най-бързо се понижава.

С 8% до 30,5 млн. души са се понижили заетите в сектора на продажбите и услугите, а с 6% - операторите на машини и сглобяващите устройства.

В същото време ръст има при служителите, класифицирани като професионалисти – става дума за хора, които имат висше образование и се занимават с наука, инженерство, преподаване, здравеопазване и други. Те се увеличават с 5% на годишна база и представляват най-голямата група от заети лица в ЕС, наброявайки общо над 40 млн. души.

Общо към края на юни в ЕС са били заети 195  млн. души, което е с 2% по-малко в сравнение с юни 2019 г.

Най-голямата група служители в България е тази на заетите в търговията и услугите – общо 604 хил. души, следвана от професионалисти – 574 хил. души и 395 хил. души, които се занимават с опериране на машини или сглобяване на устройства.  

още от Работа