Затвори

Училищата са най-безопасното място, увери министър Вълчев

Кадър от bTV

Организацията за провеждането на Държавния зрелостен изпит по Български език и литература е добра, въпреки че тази година обстановката е необичайна. Това заяви пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев

„Най-голямото притеснение беше, дали ще осигурим достатъчно квестори. Смея да твърдя, че имаме достатъчно. Имаме резерв от квестори на училищно ниво – във всяка една стая по двама. Дори един да не дойде, другият може да поеме. Има камера във всяка една стая, която също гарантира срещу преписване. Имаме резерв от квестори на областно ниво“, коментира Вълчев.

По отношение на мерките срещу разпространение на коронавируса, просветният министър обясни, че училищата са най-безопасните места.

„Училищата като физическа среда са възможно най-безопасното място. Били са затворени два месеца и половина, дезинфекцират се поне веднъж седмично. Ако се спазват всички мерки за дистанция, които сме предприели, не би трябвало да има риск от заразяване. Средата е много по-безопасна, отколкото тази в които и да е търговски обект“, коментира Вълчев.

По думите му около 90% от училищата са успели да усвоят учебните програми в пълния им обем.

„Като цяло обучителният процес протече добре в електронна среда. Образованието обаче не е само обучение, то е и социализация. Надявам се в началото на идната учебна година да се върнем към присъствената форма, защото тя е най-добрата, но в същото време и да изполваме положителните страни на обучението в електронна среда“, добави още министър Вълчев.

Той коментира, че се надява учебната година да започне на 15 септември, но Министерството на образованието е готово датата да бъде отложена

още от България