нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уникална за Балканите лаборатория за дородови ДНК тестове откриват у нас

Снимка: Shutterstock

Първа по рода си в България и единствена на Балканите лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични заболявания на плода отвори врати в СБАЛАГ "Майчин дом" в София днес, съобщава БТА.

Новата лаборатория ще работи в обновения медицински център към болницата. 

Преимуществото на този тест е, че може да спести необходимостта, ако преценим, че при една бременност има определени рискове плодът да е засегнат от генетични аномалии, да се извършват манипулации, които носят риск за бременността”, обясни проф. Савов пред bTV.

За разлика от другите манипулации, генетичните аномалии се откриват единствено чрез вземане на кръв. Най-ранният срок, при който може да бъде проведен ДНК тест, е при навършена 9-та седмица на бременността. Досега пробите на бременните, които са имали нужда от допълнителни изследвания, са били изпращани в чужбина.

Ръководителят на лабораторията проф. Алексей Савов заяви, че с новата лаборатория разходите ще намалеят, а и значително ще се спестят тревогите и възможните усложнения за жените, посочи той.

Обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ - офис хистероскопия, спектрален скриниг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата и др.

На откриването присъства зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков и директорът на болницата Иван Костов. Пенков пожела на екипа на болницата да са все така успешни.

още от България