Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Все още няма подписан договор с Volkswagen, преговорите продължават

Снимка: Shutterstock

Усилията на правителството за стратегическата инвестиция на Volkswagen у нас продължават. Това е станало ясно след днешната среща на автомобилния клъстър с премиера Бойко Борисов и министри, съобщи БНТ.

Турция е избрана да продължи да се преговаря с нея преференциално, но това не значи, че за нас процесът е приключил и България няма своя шанс за завода на Volkswagen. Новината обяви членът на управителния съвет на клъстъра и президент на България /2011-2016 година/ Росен Плевнелиев.

"България е една изключително достойна алтернатива, която се цени изключително високо. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерна Volkswagen и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави, всяка една от тях е алтернатива", каза Плевнелиев.

Това, че България е на финала на тези преговори с Турция и е победила държави като Унгария, Словакия, Румъния и Сърбия е огромен успех, посочи още Плевнелиев.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че през последните месеци клъстерът е доказал, че България е готова да произвежда автомобили. Още няма окончателно решение за Volkswagen, усилията на правителството продължават, каза той.

От създаването на клъстъра през 2012 година броят на компаниите в автомобилостроенето у нас е нараснал от 30 на 230, а оборотът им от 2 на 10 милиарда лева, бе обявено още след срещата. На нея е било решено в България да се изградят трасе за тестване на автономни автомобили и лаборатория за 5G мрежа.

още от България
12
Четвъртък
Декември