Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Висш офицер от НСО се оказа начело на група за поръчкови убийства

Снимка: Shutterstock

Подполковник от Националната служба за охрана е бил начело на група за поръчкови убийства. Освен това, той е член на масонска ложа и с контакти на високо ниво в държавата - политици, магистрати и бизнесмени. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод разследване, свързано с убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, която бе застреляна в автомобила си в началото на октомври миналата година.

Според прокуратурата именно тази група е поела поръчката за убийството на Марангозова. Тялото ѝ бе открито с три куршума в главата, а до него имаше поставена бяла роза."Установена е организирана престъпна група за разпространение на наркотици, силови действия, изнудвания, принуди, както и поръчкови убийства. Групата е действала от януари 2019 г. до май 2020 г. За ръководене и участие в групата са привлечени три лица. Те са задържани за 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража". Ръководител на групата е действащ дългогодишен служител на НСО", обясни Сийка Милева. От държавното обвинение не разкриват на този етап имената на лидера на групата и останалите задържани.

Милева уточни, че подполковникът от НСО, е притежавал специални умения, свързани с взривни устройства и взривни вещества. Служебните му задължения били свързани главно с охрана на масови мероприятия и охрана на лица.

От мобилния му телефон е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа, обясни Милева. С тях са обменяни доклади, документи, лични документи на български и чужди граждани, включително постановления на Софийската районна прокуратура и досъдебни производства.

Военна-окръжна прокуратура ще преценява дали да отдели материали за друго досъдебно производство, в което съдии и магистрати – членове на ложата, да бъдат обвинени в търговия с влияние или уреждане на дела.  

При претърсване на автомобила на служителя на НСО е намерено и иззето средство за проследяване и подслушване. В телефона си е имал и проучвателни доклади за различни лица,  съдържащи имена на техни роднини, ползвани от тях мобилни телефони, навици и маршрути на предвижване.

 

„Служителят на НСО е играел логистична роля в групата. Разпределял е задачите към останалите членове и набавял наркотични вещества с цел разпространение. Именно той е лицето, приело поръчката за убийството от поръчителя. Той е провел срещите със съучастниците си и ги запознал с детайлите по него“, каза говорителят на главния прокурор.

Поръчител на убийството на Марангозова е лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата, обясни още Милева. За мократа поръчка са платени 50 000 лева. Според събраните доказателства, част от обещаната сума е разпределена между физическия извършител и помагача. В момента поръчителят се издирва с червена бюлетина на Интерпол.

„Поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер на ползвания от нея автомобил, както и марката и цвета”, обясни Милева. На автомобила й бил монтиран GPS tracker и е следена в реално време. От интернет е закупен мотоциклет, чиято визия и цвят са променени. „В деня на убийството жертвата е проследена. За да прикрие пистолета със заглушителя, извършителят носел и букет от изкуствени бели рози”, обясни Милева. След като я убива, извършителят отива до водоем край Чепинци. Именно там е намерен мотоциклетът.

Междувременно от НСО излязоха с изявление, в което посочват, че оказват пълно съдействие на разследващите от Военно-окръжната прокуратура в София.

 

„Ръководството на НСО очаква на Службата да бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя. НСО категорично заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона”, се казва още в изявлението на Службата.

още от България