Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вълна от бомбени заплахи днес до медии и летища в страната

Снимка: Shutterstock

Български летища и медии са подложени на серия от бомбени заплахи от сутринта. Подателите са анонимни, а заплахите биват изпращани по електронна поща.

Първи бяха атакувани летище София и БНТ. След това сигнал за бомба в сградата на редакцията на "24 часа" е бил получен и на електронните адреси на редакцията. Съобщението гласяло:

 "Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания "24 chasa" Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо.

Приятен полет"

Използването на специфични думи като "засадили", вместо "заложили" навежда на мисълта, че в случая е използван тромавия превод на гугъл транслейт.

Колегите от в. «24 часа» посочват, че подателят на изпратените до редакционните пощи писма е uran17@cock.li. Същият имейл доставчик - www.cock.li е използван и при изпращане на сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г., уточняват от в. "24 часа". Съобщението се оказа фалшива новина, но повечето училища бяха евакуирани. 2 седмици по-късно същият мейл бе получен и в Нюйорските училища. Тамошните власти обаче решиха да игнорират заплахата, която също се оказа фалшива тревога.

Електронни заплахи са получили и летищата във Варна и Бургас, съобщават от пресцентъра на варненския аеропорт.

Писмо с аналогично съдържание е пристигнало около 11.00 ч. днес на няколко електронни пощи на двете летища от един и същ изпращач. Веднага е била задействана стандартната процедура и е сформиран кризисен щаб, с участието на всички държавни служби на летищата. Информирани са всички органи. След сигналите няма отменени полети, но работата на двете летища продължава при повишени мерки за сигурност, допълниха от варненското летище.

 

 

 

още от България
28
Петък
Февруари