Върнаха Иван Тодоров в ареста, бил опасен за обществото

Снимка: Архив

Апелативният специализиран съд върна за постоянна в ареста собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров. Той е опасен за обществото, посочи съдът, който заседава днес в тричленен състав по обжалване на първото решение за освобождаването на собственика на "ТАД Груп" под парична гаранция от 100 хил. лева. Обжалването бе по линия както на прокуратурата, която настоя за отмяна на гаранцията, така и от страна на защитата на Тодоров, която пък искаше сумата да бъде намалена.

Иван Тодоров беше арестуван и обвинен като подбудител на хакерската атака срещу НАП. Според прокуратурата той и колегите му са източили данните на над 5 милиона българи

Преди дни съдът освободи Тодоров под гаранция от 100 хиляди лева. Гаранцията, обаче, беше отменена.

На заседанието днес прокуратурата представи и нови доказателства по случая. Според държавното обвинение има данни за участието на сочения за пряк извършител Кристиян Бойков, който също дойде в съда с адвоката си), предаде bTV. Също така бяха цитирани и свидетелски показания, че Иван Тодоров е осъществявал пряк контрол над служителите във фирмата.

Съдебният състав е обърнал внимание и на една от новите експертизи на аудио записите от камерите в офиса, в един от които, според прокуратурата, Бойков и Тодоров коментират защо няма публикации във връзка с кибератаката, посочва bTV.

Разпространяването на такъв обем данни води до всяване на смут и страх у хората, Тодоров в качеството си на собственик на фирмата е съпричастен към разпространението на информацията, категоричен е второинстанционният спецсъд. Изтекли са доходи от заплати, пенсии, наеми, внесени данъци, информация от агенция по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, както и данни за кредити от различни банки, гласят още от аргументите на съдиите за решението да върнат собственика на "ТАД Груп" за постоянно в ареста.

още по темата
още от България