Затвори

Захариева очаква пълно възстановяване на свободното пътуване в ЕС от 15 юни

Кадър от БНТ

В пандемията си припомнихме какво е да живееш с ограниченията, които имахме 45 г. Да не се движиш свободно, да не се виждаш с хора. Това заяви пред БНТ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„От 2-3 седмици започна плавното възстановяване на придвижването. Първо със съседни държави, после с държави със сходна ситуация. Надявам се на следващ етап, това се очаква след 15 юни, пълното възстановяване на придвижването в ЕС и страните в Шенген. България премахна карантината за 29 държави. Запазва се карантината по преценка на щаба и лекарите“, каза тя.

Захариева акцентира и върху това, че след кризите се откриват нови възможности.

„Трябва да обединим усилия в проучванията. Няма държава, която да се справи с такава криза сама. 85% от предпазните средства се произвеждат в Китай, както и над 80% от антибиотиците. Следващата стъпка е да върнем част от тези производства в ЕС. Трябва да можем да разчитаме един на друг вътре в ЕС", добави външния министър.

Захариева нарече плана за възстановяване на Европейския съюз от кризата с коронавируса „амбициозен“, като добави, че блокът е излизал по-силен от предишни кризи.

„За първи път Брюксел предлага тези 750 млрд. евро спасителен план – 500 млрд. са грантове, 250 млрд. ще са кредити. Това показва, още по-голяма интеграция на политиките ни”, коментира тя.

Захариева също така обясни, че според разчетите България ще получи около 15 млрд. евро от европейския план за възстанояване. От тях държавата ни ще трябва да върне около 3,3 млрд. евро за период от 30 години – останалото ще е безвъзмездно. Външният министър поясни, че всяка страна от ЕС трябва да предложи план за ползването им.

още от България