Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

22 нови случая на коронавирус у нас днес. Най-много са в София

Снимка: Архив

22 са новите доказани случаи на коронавирус в България, с което общия брой нараства на 242, съобщи на редовния следобеден брифинг ген. Венцисла Мутафчийски. Най-много от новоустановените - 16 - са в София. Сливен е новият град, който от днес се добавя върху клиничната карта на България. Там е установен 1 случай.  Нови два случая са регистрирани в Пловдив, в Благоевград също са открити още 2-ма заразени с коронавирус. Има и 1 нов случай в Плевен.

Относно изписаните от „София мед“ пациенти, ген. Мутафчийски уточни, че те са изписани с рентгенологични данни за отшумяваща пневмония и от три дни нямат температура, но все още са били с кашлица.

"Това е известен факт – че може да няма наличие на вирус, но все още последиците да ги има дълго време след изписването. Не става въпрос да е станало нещо чудодейно да е станало там", уточни той. 

От всички установени до момента случаи, 40 са в болници, съобщи още ген. Мутафчийски. 83% от всички пациенти, установени с COVID-19 у нас са на възраст до 60 години. Разпределението по възрастови групи е както следва: до 19 г. – 7%, от 20-29 г. – 16%, от 30-39 г. – 15%, от 40-49 г. – 29%, от 50-59 г. – 16%, от 60-69 г. – 10%, от 70-79 г. Най-много заразени има в София.

Все още продължаваме много плавно да качваме кривата на заразата, уточни още той и направи сравнение с Белгия. България и Белгия обявиха по едно и също време пърите си случаи на кронавирус. Белгия подходи по-неглижирано към ситуацията и виждате какво се случва там, отбеляза той. По данни от днес Белгия вече има официално обявени 4937 случая, като новозаразените за ден са 668. И даде като пример Финландия, където има над 1000 случая на заразени и вече са съобщили, че не могат да проследят епидемиологичните вериги. 

"Математическите модели, които ползваме, показват, че мерките работят и се движим в правилната посока, надявам се към края на май нещата да се успокоят значително", каза още ген. Мутафчийски. 

„747 е броят на леглата, на които могат да се лекуват инфекциозно болни у нас, като той е с тенденция за разширяване до 1405 броя. Сега след последната заповед очакваме да ни предоставят пълната информация от всички области какви са наличностите на легла, тъй като тече трансформация във всяка една болница“, уточни ген. Мутафчийски.

По думите му, лицата под карантина се наблюдават с консултации по телефона. „Този маниер е възприет от „Пирогов“, както и от повечето болници, които упражняват контрол върху тези лица. Ако има влошаване, те бързо биват прибирани в лечебните заведения. Вече имаме три такива случаи, които в процеса на престоя им вкъщи, ескалират клиничните оплаквания и ги прибираме обратно в болница“, добави ген. Мутафчийски. 

По думите му, допълнителното материално стимулиране на медицинските експерти на първа линия, ще бъде платено още с мартенските заплати.

Днес е направено предложение на министъра на здравеопазването да се промени нарадебата какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но се лекуват в домашни условия да може да се издава болничен до 28 дни. 

Ген. Мутафчийски уточни, че днес провел разговор с вицепремиера Томислав Дончев за насрочване на среща със Светия синод, за да се прецени дали да бъдат спрени църковните литургии.

От своя страна шефът на „Гранична полиция“ коментира заповедта на здравния министър за забранява влизането у нас на тирове, пътуващи за Турция.

"Към момента има 1200 камиона в процес на изчакване за преминаване само през ГКПП „Капитан Андреево“. Заповедта е отменена, тъй като се водят преговори между вътрешните министри на България и Турция, за да бъде облекчен трафика на камионите, които са на наша територия. Турция въведе различни ограничения. Такива няма за камионите с турска регистрация, както и за тези с български шофьори. За голяма част от европейските държави има ограничения за пътуване в посока Турция, като изискването е да преминат 14-дневен карантинен период на територията на България", уточни шефът на "Гранична полиция". 

 

 

още от COVID-19