нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

43% от българите са имали досег с COVID-19

Снимка: Shutterstock

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип. 

"Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване. Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят само досег с вируса по естествен път. Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересуват кой е пациентът, стоящ зад тях", обясни за БНР собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев. 

По думите му, голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела. 

"Те не са малко. Това е един много приличен отговор. Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите", отбеляза Калъчев. 

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела. 

"Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре. Това означава, че официалната статистика може да се умножи х 6. Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме. Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор. Част от ваксинираните с векторна ваксина имат много силен имунен отговор, но при малка група отговорът е много вял", посочи още Недялко Калъчев. 

още от COVID-19