нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бразилия ще използва китайска ваксина срещу COVID-19

Getty Images

Бразилия планира да използва ваксина срещу новия коронавирус, разработена в Китай, като част от национална програма за имунизация, предаде „Би Би Си“.

По думите на губернатора на Сао Пауло, Жоао Дориа, федералното правителство се е съгласило да купи 46 млн. дози от CoronaVac, които да бъдат използвани в рамките на проект са ваксинация, стартиращ през януари 2021 година – една от първите подобни стъпки в борбата с пандемията в световен мащаб.

В латиноамериканската държава има близо 5.3 млн. потвърдени случая на заразени с COVID-19, което я прави третата най-силно засегната от болестта по този показател след САЩ и Индия. Същевременно се нарежда на втора позиция по брой починали – над 155 хил. души.

Ако ваксината CoronaVac, разработена от китайската компания Sinovac Biotech, бъде одобрена от държавния здравен регулатор, тя ще е втората, включена в програмата за имунизация в Бразилия. В момента тя се тества в изследователския център „Бутантан“ в град Сао Пауло. Резултатите от нейната ефикасност ще бъдат обявени след края на експеримента.

Планира се да бъде приложена и ваксината на фармацевтичния гигант AstraZeneca, която се разработва в Оксфордския университет.

още от COVID-19