нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дания спира временно ваксинирането с препарата на АстраЗенека

Getty Images

Дания преустанови поставянето на дози от ваксината срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека поради опасения, че при хора, на които тя е била поставена, са се образували тромби, предаде Франс прес.

Решението е продиктувано от информации за сериозни случаи на образуване на тромби при хора, ваксинирани с АстраЗенека, заявиха датските здравни власти, но и уточниха, че към настоящия момент връзката между ваксината и образуването на тромби все още не е окончателно доказана.

Датските здравни власти не посочиха колко на брой са установените случаи за образуване на тромби. Според тях още шест европейски страни са преустановили употребата на ваксините на АстраЗенека.

Дания ще спре да използва ваксината на британско-шведската компания за срок от 14 дни. Датските здравни власти заявиха, че ще разследват въпроса заедно с ресорните органи на други страни от Европейския съюз и с Европейската агенция по лекарствата. Те подчертаха, че не са се отказали от използването на ваксината, а само временно спират поставянето на дози от нея.

още от COVID-19