нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕАЛ: Ваксината на АстраЗенека е сигурна, ще се добави предупреждение за съсиреци

Getty Images

Ваксината AstraZeneca не увеличава общата честота на образуване на кръвни съсиреци, а ползите от използването й надвишават възможните рискове, обяви на брифинг Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Институцията представи чаканото от няколко дни становище по спешно насрочена проверка  след като над 10 държави в ЕС преустановиха временно имунизациите с препарата след съобщения за кръвни съсиреци в няколко десетки от милионите хора на континента, които са получили инжекция . ЕАЛ обяви, че е достигнала до ясно научно заключение за ваксината на "АстраЗенека" срещу ковид и то е, че тя е сигурна и ефективна.

Малко след това директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата в България  Богдан Кирилов съобщи на извънреден брифинг, че ваксинирането с АстраЗенека у нас още утре ще бъде възстановено.

В същото време Европейската лекарствена агенция уточни, че проверката по случаите на тромбози, настъпили след поставянето на тази ваксина, продължава. Отделни тежки реакции не са неочаквани, когато милиони биват ваксинирани, коментира лично директорът на ЕАЛ, Емер Кук. Ваксината не е причина за увеличената опасност от тромбози - случаите са малко на брой и редки, но и много тежки, добави тя. По нейните думи не може да става дума за реакции, дължащи се на не некачествена пратка .

Кук поясни още, че оценката е според наличните досега доказателства. Не можем да установим ясна връзка между ваксината и тромбозите, добави тя. Агенцията обаче излиза с препоръка в листовките на ваксината да се добави, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните, макар и редки реакции, съобщи Асошиейтед прес.

Ще направим допълнително разследване на случаите на тромбози. Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания, допълни Кук.

Отговорът на някои въпроси остава несигурен. Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и инсулти, добави председателят на проверяващата комисия към ЕАЛ Сабине Щраус.

По данни от проверката до момента два редки вида кръвни съсиреци са съобщени при най-малко 25 души и са регистрирани поне девет смъртни случая от тях при общо 20-те милиона, които са получили поне една доза от ваксината AstraZeneca във Великобритания и ЕС, допълни Щраус. Повечето случаи са при хора под 55 години, преобладаващо жени, допълни тя и уточни, че не е изключено влияние в тези случаи да имат употребата на противозачатъчни средства и тютюнопушенето, както и безсимптомно протичане на ковид преди ваксинирането. Щраус добави, че се изследват случаи, при които едновременно с образуването на кръвни съсиреци се наблюдава и кървене след ваксиниране с препарата на "АстраЗенека". Тя изрази очакване занапред сигналите за подобни случаи да се увеличат, след като хората вече ще знаят за какви състояния да следят след получаването на ваксина.

Световната здравна организация вече даде своето становище, че няма доказателства, които да предполагат, че ваксината е виновна за съсиреците и че ползите от имунизацията далеч надхвърлят потенциално малкия риск. Производителят на вакасината също заяви, че не открива повишен риск от съсиреци.

Заповедта за блокиране в България ще бъде отменена

Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, което потвърждава ефикасността и безопасността на ваксината на "АстраЗенека" и съотношението полза-риск продължава да бъде положително. Няма проблем и всички държави членки на ЕС да продължат да прилагат ваксината на "АстраЗенека" в условията на пандемията, съобщи на извънреден брифинг директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ Богдан Кирилов.

Той уточни, че заповедта за блокиране ще бъде отменена и още от утре ваксината на "АстраЗенека" ще може да бъде прилагана у нас, както и във всички останали страни в ЕС. "В ИАЛ също извършихме анализи, които потвърждават, че няма проблеми в качеството на ваксината и беше направен анализ на една от партидите. Имаме и заключение от съдебномедицинската експертиза за починалата жена от Пловдив, не се наблюдават тромбози и няма причинно-следствена връзка, която да казват медицинските експерти", коментира Богдан Кирилов.

още от COVID-19