нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС се споразумя с Pfizer за още до 1,8 млрд. дози от covid-ваксината

Снимка: Getty Images

Европейският съюз сключи споразумение с американската фармацевтична компания Pfizer и германския й партньор BioNTech за купуване на още до 1,8 милиарда дози от тяхната ваксина срещу COVID-19 до края на 2023 г. Новината съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от световните агенции. 

"Щастлива съм да обявя, че Европейската комисия току-що одобри договор за гарантирани 900 милиона дози", написа Фон дер Лайен в Туитър. Тя уточни, че споразумението позволява на страните членки на ЕС да закупят допълнителни 900 милиона дози. Сделката, която има подкрепата на страните членки, предвижда не само производството на новите ваксинни дози, но и всички основни компоненти за тях да бъдат с произход ЕС. 

На 14 април ЕК съобщи, че се водят преговори за споразумението, като Фон дер Лайен подчерта, че блокът трябва да се концентрира върху технологии, които са доказали своята стойност, припомня ДПА. Тя явно имаше предвид призивите и преговорите за придобиване на ваксини, които не са одобрени от здравния регулатор на ЕС, като руската Спутник V, 

"Ще последват други договори и ваксинни технологии", обеща председателят на Европейската комисия, без да даде подробности. 

Към този момент ЕК е осигурила 2,3 милиарда дози от шест компании до края на тази година. По данни на Комисията от вчера 27-те страни членки на ЕС са получили до момента около 200 милиона дози, предава БТА. 

 

още от COVID-19