нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия отделя около 1,6 млрд. евро за изследвания за COVID-19

Снимка: Getty Images

Министерството на образованието и научните изследвания на Германия ще отпусне около 1,6 млрд. евро за изследвания, свързани с коронавируса. Около 627 млн. евро от тази сума са предназначени за разработване на ваксини срещу коронавирус на германската компания BioNTech и базираната в Тюринген фармацевтичната компания CureVac. Средствата са в допълнение към 2,9 млрд. евро, германското правителство вече отпусна през 2020 г. за научни изследвания в областта на здравеопазването, съобщава ДПА, цитирана от Агенция "Фокус". 

Основните научни институции, специализирани в изследванията на COVID-19 в Германия, според ДПА са Центърът по инфекциозни болести Helmholtz (HZI) и Германският център за инфекциозни изследвания (DZIF). HZI получи приблизително 32 млн. евро, а DZIF - около 5,8 млн. евро. 

През последното десетилетие германските власти постоянно увеличават разходите за научни изследвания в областта на здравеопазването, включително за биотехнологии. Например, ако през 2010 г. за тези цели са били отпуснати малко по-малко от 1,9 млрд. евро, то през 2019 г. те са били почти 2,5 млрд. евро. 

Според института „Робърт Кох“ броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в Германия се е увеличил с 9609 през изминалото денонощие. От началото на пандемията с COVID-19 бяха заразени 163 308 германци. Общият брой на смъртните случаи достигна 80 303. 

още от COVID-19