нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Германия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19

Getty Images

Ваксинацията срещу коронавирус става задължителна в Германия от февруари 2022 година. Това обяви канцлерът Ангела Меркел след среща с регионалните лидери в страната.

Ще бъдат наложени и допълнителни национални ограничения за социалните контакти с неваксинираните, ход, който местните медии описват като „локдаун за неваксинирани“, пише „Гардиън“.

Дискотеките и клубовете ще трябва да останат затворени, ако броят на заразените надхвърли определен праг. Меркел предупреди, че ситуацията с вируса е „много сериозна“, като случаите са на много високи нива и поставянето на ваксини все още е по-ниско в Германия, за разлика от други европейски страни. По актуални данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията със завършен ваксинационен цикъл в западноевропейската държава са 69.2% от гражданите.

Неваксинираните ще могат да посещават единствено места от първа необходимост като супермаркети и аптеки, съобщава CNN.

Австрия стана първата държава в Европа, въвела задължителна имунизация за населението си миналия месец. Гърция на свой ред задължи хората над 60-годишна възраст да си поставят препарат срещу коронавирус.

По време на днешната среща с регионалните власти е присъствал и наследникът на Меркел, Олаф Шолц. По-рано тази седмица стана ясно, че той има намерение да предложи ваксините да станат задължителни за всички от догодина.

Германският здравен министър вече поиска локдаун за неваксинираните

Днес действащият здравен министър на Германия, Йенс Шпан, подчерта необходимостта от ограничения за неваксинираните граждани преди кръга от преговори за мерките за коронавирус между 16-те провинции.

„Това, което всъщност е важно, е локдаунът, така да се каже, за неваксинираните“, каза той пред германския тв оператор ZDF, цитиран от ДПА.

Според него големият брой хора, които не са имунизирани срещу COVID-19, е „предизвикателство за здравната система“. „Ако погледнете интензивните отделения, ако погледнете динамиката на инфекциите, това е заради този прекалено голям брой неваксинирани“, поясни Шпан.

Той говори и за достъп само за ваксинирани и излекувани „последователно в почти всички сфери на живот“ и каза, че иска да види отмяната или значителното намаляване на големи събития, както и затваряне на барове, клубове и дискотеки.

„Можем да видим, че в регионите в Германия – в Саксония, в Бавария, където са предприети много мащабни мерки, ситуацията, изглежда, се стабилизира и подобрява“, смята Шпан. Той предупреди, че все още са необходими „масови ограничения на контактите“.

„Дори и да няма повече инфекции в Германия от утре, все пак вероятно ще имаме над 6000 пациенти за интензивно лечение с COVID-19 в следващите няколко дни“, каза здравният министър.

още от COVID-19