нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка

Shutterstock

Правителството прие решение за удължаванена  срока на обявената извънредна епидемична обстановка в страната, считано от 1-ви октомври 2020 г. до 30-и ноември 2020 година.

Пандемията от Covid-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб, се посочва в правителственото решение.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, към 19-и септември в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на Covid-19, от които 952 724 починали. От тях 2 808 711 случая или 9,2% са заболелите на територията на Европейския съюз (Европейското икономическо пространство,Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия) с общ брой починали — 185 945.

В България към 19-и септември са регистрирани 18 733 заболели и 753 починали от Covid-19 от началото на официалната статистика през март т. г. Продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка у нас, с висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус. На този етап се наблюдава намаляваща заболяемост, но и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина, се казва още в правителственото решение.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната се прави най-вече превантивно, за опазване на здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване - възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния с оглед на предстоящото едновременно разпространение на сезонен грип и Covid-19, става ясно още от решението на кабинета.

 

още от COVID-19