нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Няма нужда да се тествате за антитела преди ваксина

Академик д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти у нас в областта на имунологията и алергологията, академик на Българската академия на науките. Завършва "Медицина" в София през 1960 г. като първенец на курса. Специализирал е алергология и имунология в Чехия, Англия, Франция, Холандия, Канада и САЩ. Почетен член е на Българската асоциация по клинична имунология, Световната асоциация по имунорехабилитация и на Научните дружества по алергология и имунология на Куба, Чехия, Грузия, Азербайджан. Чуждестранен член на Руската академия на науките. От 1993 г. до 2010 г. е директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Той е един от първите носители (1995 г.) на почетния знак на Българския лекарски съюз. През 2004 г. е обявен за "Лекар на България" , а през 2006 г. за "Лекар на годината". Носител е на орден "Кирил и Методий".  През 2006 г. получава най-високото отличие на БАН – почетен знак "Марин Дринов" за големите му фундаментални и научно-приложни постижения в областта на алергологията и имунологията, а година по-късно получава наградата на името на Проф. К. Чилов за съществен принос в развитието на българската медицина. От 2008 г. е академик на Българска академия на науките. През 2017 г. бе удостоен от Българския лекарски съюз и пациентските организации с награда за цялостен принос в развитието на медицината.

Снимка: Кадър от БНТ

"Защо трябва да се ваксинирам?" със сигурност е въпросът, който си задават най-често хората не само у нас, а и по цял свят напоследък. Той измести лавината от въпроси и съмнения, съпътствали избухването и разрастването на пандемията през изминалата 2020-та година. А една от прогнозите на СЗО още преди да бъдат одобрени първите ваксини срещу коронавируса беше, че е на ход нова пандемия - на страх, подозрения, фалшиви новини, недоверие и съпротива срещу приемането на единствената възможност да се върнем по-бързо към нормалния живот. Преди масовата ваксинация да навлезе в активна и мащабна фаза у нас,  "Мениджър Нюз" стартира нова седмична рубрика, в която ще търси отговори от доказани научни авторитети по всички въпроси, които ви тревожат и вълнуват по тази тема.

Очакваме вашите въпроси на press@manager.bg Отговорите на водещи специалисти ще публикуваме всеки понеделник.

Първият гост в нашата нова рубрика, е акад. д-р Богдан Петрунов, дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести и един от водещите специалисти у нас и в Европа в областта на имунологията и алергологията, който отговаря на най-често срещаните въпроси във форумите по тази тема, селектирани от екипа на "Мениджър Нюз"

Въпрос: Защо има толкова много разработки на ваксини?

Отговор: До момента има предложения за разработване на повече от 200 ваксини по света, като над 25 от тях се намират във 2/3 фаза на клинично проучване. Интересът в това отношение се обяснява от голямото здравно, социално и икономическо значение на пандемията от COVID-19 инфекцията, която доведе досега до 104 милиона заразени и 2 милиона и 200 хиляди починали. Всички големи, международно утвърдени научни центрове и фармацевтични компании се активизираха за разработването на ваксини срещу този вирус, тъй като те са от най-голямо значение за личното и обществено здраве и могат да допринесат в най-голяма степен до създаването на така желания от всички колективен имунитет. А това е единственият начин да се постигне затихване на пандемията. Настоящият интерес към ваксините се обуславя и от факта, че все още няма разработено специфично, етиологично лекарствено средство за терапия на заболяването, причинено от коронавируса.

Въпрос: Защо се прилагат различни видове технологии при създаването на ваксините срещу COVID-19?

Отговор: При разработването на вирусните ваксини, в това число и на тези към коронавируса, има четири основни подхода, които водят до създаването на т.нар. иРНК’oви (б.р. такива са ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna), векторни, протеинни и живи/атенюирани ваксини. Използването на различни подходи се обяснява с търсенето на най-висока ефективност/имуногенност на ваксините при най-малък риск от странични реакции и най-лесен и бърз начин за приложение. Всяка една от споменатите видове ваксини има някои предимства или недостатъци, което определя тяхното място в имунизационните програми на всяка страна, съобразно местните условия. Засега най-висока степен на активност показват иРНК’овите ваксини – до 94%.

Въпрос: За кого ваксините може да са са противопоказни по медицински предписания?

Отговор: Всяка ваксина, в това число и тези към коронавируса, се поставят на клинически здрави хора, без прояви в момента на някакво остро заболяване. Точните показания и противопоказания на една ваксина са описани подробно в нейната т.нар. "кратка характеристика" . Това е "визитната картичка" на ваксината, която много добре трябва да се познава от всички лекари, за да могат да дадат компетентен съвет на пациентите във връзка с имунизацията. Най-често се задават въпроси дали да се имунизират хора, страдащи от автоимунни, онкологични, алергични, тежко протичащи сърдечно-съдови, белодробни, бъбречни или други заболявания, хора, които са трансплантирани, бременни, кърмещи жени и др. Във всички тези случаи задължително трябва да се направи консултация със съответния лекар-специалист или с личния лекар. Общо правило няма - всеки случай трябва са обсъди индивидуално и да се вземе добре информирано решение от лекаря и пациента.

Въпрос: Трябва ли да си направя тест за наличие на антитела преди да се ваксинираме?

Отговор: Не е необходимо да се прави такъв тест, тъй като резултата от него не определя това дали да си поставите ваксина или не. Това представлява моментна снимка за нивото на антитела, което много бързо в близко време може да се повиши или намали в зависимост състоянието на клетъчния имунитет. 

Въпрос: Как да се ориентирам коя ваксина е подходяща за мен, когато трябва да избирам между няколко одобрени и разрешени за употреба вида?
  
Отговор:
Изборът на ваксина не зависи от пациента, а от нейните специфичните качества, показания и противопоказания, които, както казах, ще се обсъдят с лекаря и той ще препоръча най-подходящата за всеки пациент, съобразно здравословното му състояние. Избор може да има от страна на пациента при ваксини с еднакви или сходни характеристики. 

Въпрос: Как можем да бъдем сигурни дали дадена ваксина е безопасна и ефективна?

Отговор: За да се одобри една ваксина за приложение от международните /FDA - Агенцията за храни и лекарства на САЩ или EMA - Европейската лекарствена агенция/ или националните регулаторни органи /за България ИАЛ - Изпълнителна агенция по лекарства/ тя преминава много дълга процедура по предклинични (върху различни видове експериментални животни) и клинични проучвания върху десетки хиляди доброволци от различни възрастови групи, които протичат през три фази, при много строг контрол върху получените резултати по отношение на ефективност и безвредност, въз основа на десетки специфични показатели за функцията на човешкия организъм. След много детайлното проучване на получените данни от високо квалифицирани и независими специалисти се дава разрешение за приложение на ваксините. Всичко това ни дава основание да вярваме в качествата на ваксините преминали този високонаучен път на проучване, преди да бъдат одобрени. По този начин е протекла процедурата и по одобрението на разрешените до сега три ваксини против коронавирусната инфекция – на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZenecа и така ще продължи по отношение на другите предложени ваксини. 

Въпрос: Бързото одобряване на ваксините срещу коронавируса не е ли повод за съмнения в ефикасността им?

Отговор: Да се говори за бързо одобрение на ваксините не е правилно. Т.нар. иРНК ваксини, които сега са на разположение са разработени преди повече от 5-6 години, когато е била създадена т.нар. платформа от иРНК като носител на генетичния материал от различни вируси (Ебола, Зика, Нор вируси и др.). Опитът с тази платформа е бил използван и сега при създаването на двете иРНК ваксини (тази на Pfizer/BioNTech и на Moderna), което е позволило много бързо да се достигне до успешни, високоефективни ваксини – до 94%. Другите ваксини, създадени по другите споменати вече подходи – векторни, протеинни, живи/атенюирани, са на базата на дългогодишен опит с производството и приложението на други вирусни ваксини. Трябва да се отбележи, че разрешението за приложението на тези ваксини е при условие, че продължава и тяхното клинично изпитване с натрупване на още данни, които трябва периодично да се представят пред регулаторните органи. Тоест, продължава интензивно наблюдение на ваксините и целия имунизационен процес. Това е така наречената посмаркетингова, 4-та фаза на всяко клинично проучване. Това условно разрешение се базира на все по-голямото разпространение на коронавирусната инфекция и е напълно оправдано с оглед на високия процент инфектирани и починали хора. Пак ще повторя, че ваксините са единственото засега средство, заедно със стриктно спазване на добре известните противоепидемични мерки - носене на маски, редовно миене на ръцете и избягване на социалните контакти, с които можем да се преборим с пандемията. 

Въпрос: Вие с коя от всички потенциално достъпни ваксини у нас се имунизирахте?

Отговор: Аз се имунизирах с ваксината на Pfizer/BioNTech без да има каквито и да е странични реакции по време на първата или втората инжекция. 

* * * * * 

По темата работи Анелия Тодорова
* Въпроси към нашите гости можете да задавате на редакционния ни имейл press@manager.bg

още от COVID-19