нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Каквото и да направи Швеция, ще е твърде късно

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Под натиска на общественото недоволство за меките мерки срещу пандемията от коронавируса Швеция вече обсъжда кризисен закон, за да даде повече правомощия на правителството при вземане на решения за справяне с кризата, с която към момента се разпорежда основно Институтът за обществено здраве. Каквото и да предприемат властите в идните дни обаче, ще са прекалено закъснели.

Към днешна дата страната регистрира 591 смъртни случая – повече от съседките си Дания, Норвегия и Финландия, взети заедно. Въпреки че Швеция, разчитайки на разума на хората, реши да тръгне срещу течението и да пренебрегне строгите ограничения, които масово наложиха правителствата по света, включително и тези на Скандинавския полуостров, заразените надвишават 7 500. Дори тази цифра да изглежда нищожна на фона на 10-милионното население, тенденцията е тепърва да се увеличава.

Възможно е болните да са имали контакт с десетки, и дори стотици лица заради свободния достъп до обществени места – барове, ресторанти, търговски центрове, офиси и учебни заведения функционират с предупреждението да не позволяват на едно място да се струпват повече от 50 души. Освен това, към 31 март Швеция е тествала едва 12 300 души за COVID-19 – значително по-малко от проверените в Германия над 300 хиляди например. Това означава, че болните по неофициална информация вече са много повече от оповестените.

Местните здравни специалисти също осъзнават риска от леката ръка на властите – миналата седмица над 2 хиляди от тях заедно изпратиха отворено писмо с предупреждение незабавно да бъдат въведени по-строги мерки за гражданите. „Не тестваме достатъчно, не проследяваме, не изолираме – позволихме вирусът да се разпространи. Водят ни към катастрофа“, коментира професор Сесилия Содерберг-Науклер от института „Каролинска“.

Междувременно държавният епидемолог Андерс Тегнел се описа като „много скептичен по отношение налагането на карантина“, предаде „Индипендънт“. Той призова тези, които се чувстват болни, да си останат у дома, при възможност да работят дистанционно и да се уверят, че техните възрастни близки са защитени.

Премиерът Стефан Льовен, от своя страна, разчиташе на това хората „да се държат като възрастни“ и да следват препоръките за социална дистанция, но в Стокхолм през изминалия уикенд много излязоха на разходка в слънчевите часове или за следобедно кафе без никакви предпазни средства.

Премиерът Стефан Льовен /Getty Images

В понеделник обаче мнението му, изглежда, се промени, след като потвърди, че в идните седмици всички трябва да се подготвят за „сериозен брой болни, нуждаещи се от интензивно лечение“. Едва сега, почти месец след като Световната здравна организация обяви заразата от COVID-19 за пандемия, тепърва предстои да бъде решено за евентуалното затваряне на заведения за хранене и търговски центрове, както и за ограничаване на обществения транспорт.

Безспорно е, че по-строгите рестрикции не могат да гарантират нулева заразяемост, но да направиш всичко възможно за ограничаване на разпространението е добър вариант. И този часовник за Швеция сякаш вече е спрял да тиктака.

По публикацията работи Габриела Беличовска

Източници: „Индипендънт“, „Дейли Мейл“ , „Гардиън“

още от COVID-19