Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кипър вдигна нивото на риск за идващи от България

Снимка: Guliver/ Getty Images

Кипър премести България в групата на държавите с по-висок риск от разпространение на коронавирусната инфекция. Съпътстващата мярка е изискването от днес всички пристигаши от България в Кипър да имат документ за отрицателен тест за коронавирус.

Решението за прехвърляне на България в група Б, на по-рисковите държави, от досегашната по-безопасна група А, бе обявено от Министерството на здравеопазването като "предпазна мярка" срещу вноса и разпространението на вируса на острова, съобщава БНТ.

Прекатегоризацията е направена не само заради нарасналия риск в страната ни, но и след установяването на заразени пътници в полетите от България до Кипър. До момента са потвърдени 3 такива случая.

Всички пристигащи от група Б, каквито сега са и българите, трябва да направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си на острова, коментира пред БНР говорителят на здравното министерство Маргарита Кириаку.

Пътници от полетите от България обаче могат да бъдат подложени на допълнителен тест за вируса на кипърските летища, ако попаднат в случайната извадка на 300 души на ден, които местните здравни власти изследват на място.

Всички влизащи в Кипър също така трябва да попълнят предварително въпросник, декларация, както и да предоставят друга изисквана информация за пътуването си в специално създадена електронна платформа за полетите.

още от COVID-19