нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кога "Омикрон" ще измести "Делта"? (обзор)

Снимка: Shutterstock

"Много предварително се наплашихме от варианта "Омикрон". Ако не регистрираме случаи на този щам у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с "Омикрон" у нас ще имаме евентуално догодина", заяви в ефира на Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов. По думите му, този вариант трябва да се бори около 3 седмици, след като навлезе в страната ни, за да измести текущия "Делта" вариант.

"Ако в дадена област има рязко нарастване на случаите, това би било знак, че в нея е възможно да има случаи на новия вариант на COVID-19. Очаква ни пета вълна. Ако се окаже, че "Омикрон" е три пъти по-заразен, повишението няма да е по три, защото ваксинацията върви, така че ще е по-малко", смята проф. Витанов. 

Новият вариант на коронавируса "Oмикрон" има много повече мутации от варианта "Делта". Това става ясно от първото "изображение" на този нов вариант, първоначално открит в Южна Африка, изготвено и публикувано от престижната болница Bambino Gesu в Рим, предава БГНЕС. Случаи на варианта "Омикрон" са потвърдени освен в Южна Африка и в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Хонконг и Чехия. 

На триизмерното "изображение", което прилича на карта, ясно се вижда, че вариантът "Oмикрон" представя много повече мутации от варианта "Делта", концентрирани преди всичко в една област на протеина, която взаимодейства с човешките клетки. Това не означава автоматично, че тези варианти са по-опасни, а само, че вирусът се е адаптирал допълнително към човешкия вид, като е генерирал друг вариант. Други изследвания ще ни покажат дали тази адаптация е неутрална, по-малко опасна или по-опасна, се казва в изявлението на екипа изследователи.

"Изследователският екип се е фокусирал върху търсенето на мутации в триизмерната структура на протеина на шипа. Изображението е създадено от проучването на проби на този нов вариант, предоставени на научната общност, идващи главно от Ботсвана, Южна Африка и Хонконг. Това изображение, което представлява карта на всички варианти, описва мутациите на "Омикрон", но не определя неговото действие. Сега ще бъде важно да се определи чрез лабораторни експерименти дали комбинацията от тези мутации може да окаже влияние върху предаването или върху ефективността на ваксините", заяви пред Франс прес Клаудия Алтери, професор по клинична микробиология в Миланския държавен университет и изследовател в Bambino Gesu. 

Българските и чуждите експерти за варианта "Омикрон"

"Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта "Омикрон" е много малка. Може да действат по-слабо", коментира в ефира на bTV проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация в Столична община. 

"Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява потежко заболяване. Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора", каза Кантарджиев. 

Той посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система да си поставят и бустерна доза. По думите му, ЕК е подписала договор с Pfizer, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина. 

Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди, че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така, или става въпрос за фалшива ваксинация. "По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги", каза Кантарджиев. 

"Имаме съмнения, че "Омикрон" може да циркулира на територията на цяла Африка. Необходимо е затягане на контрола по границите. Добрата новина е, че няма данни да протича по-тежко. Регистрираните случаи показват, че той преминава с леки симптоми", обясни в ефира на NOVANEWS директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й, "Омикрон" все още не е засечен на територията на България, но пък се разпространява пет пъти по-бързо от "Делта" варианта. 

Христова коментира още, че компаниите, произвеждащи ваксини, лесно могат да променят формулите на препаратите, така че да се борят най-ефективно с новите варианти.  "Технологично е много лесно, не се изискват и нови изследвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита", каза още тя. 

С цел ограничаване разпространението на новия вариант, проф. Христова призова за задължителни PCR-тестове на пристигащите в България, без значение откъде идват, както и спазване на карантината.  

Американският главен епидемиолог и специалист по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи докладва на президента Джо Байдън, че окончателна информация за новия вариант на коронавируса "Омикрон" ще има до две седмици, предаде Ройтерс. 

Байдън получи личен доклад за новия вариант от своя кризисен щаб за борба с коронавируса, след като се върна във Вашингтон в края на празничния за САЩ уикенд. Експертите очакват "Омикрон" да достигне САЩ въпреки предстоящата забрана за допускане на посетители от Южна Африка. 

Фаучи подчерта, че според него съществуващите ваксини предоставят защита от тежко протичане на болестта, предизвиквана от коронавируса. Експертите повториха препоръката си ваксинираните да си поставят бустерни дози.

Появата на новия вариант на коронавируса Омикрон представлява "повишен риск" на глобално равнище, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес. СЗО изтъкна, че за момента около новия вариант на вируса все още има много неясноти колко опасен и заразен е той и призова за ускоряване на темповете на ваксинация срещу COVID-19.

Организацията предупреждава, че "Омикрон" може да причини заболеваемост със сериозни последици. Това ще се дължи на факта, че вариантът представлява съвкупност от голям брой мутации на коронавируса. Тази негова особеност е и в основата на опасенията дали наличните ваксини ще са достатъчно ефективни срещу "Омикрон". 

Държавите въвеждат допълнителни мерки

Въпреки че в Гърция засега няма регистриран случай на новия вариант на коронавируса, властите в Атина обмислят ново затягане на мерките, но само за неваксинирани и отхвърлят идеята за пълен локдаун. Здравният министър Танос Плеврис съобщи днес, че след около 15 дни се очакват реалните резултати за активността на вариант "Омикрон", предава БНР.

Засега Гърция забрани влизане на пътници от девет страни от Южна Африка с изключение на гръцки граждани. Правителството отхвърли за сега искането на лекарите от Съвета за контрол на пандемията да се въведе задължително носене на маски навън и да се изисква тест за пътуване с обществения транспорт. "Атина няма да въведе национален локдаун", заяви премиерът Мицотакис. Обмислят се пълни ограничения за достъп до обществени места на неваксинирани.

От днес в Кипър маските и "зеленият сертификат" стават задължителни и за учениците от началните училища. Новите мерки за първи път обхващат и децата от 6 до 11-годишна възраст. Досега изискванията и ограниченията се прилагаха за над 12-годишните. Родители обаче протестират срещу новите мерки и искат отмяната им.

Междувременно, от 4 часа сутринта днес във Великобритания са в сила нови мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19, по-специално на новия вариант "Омикрон". Отново са задължителни маските за лице в магазините и обществения транспорт. Всички пристигащи ще трябва да преминават карантина и да си направят PCR-тест, независимо от ваксинационния им статут. 

Източници: БТА, БГНЕС, БНР, Нова телевизия, bTV, NOVANEWS, Ройтерс

още по темата
още от COVID-19