нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Коронавирусът може да оцелява на повърхности до 17 дни, сочи ново изследване

Снимка: Guliver / Getty images

Коронавирусът е оцелял до 17 дни на повърхности на борда на круизния кораб Diamond Princess, след като заразените с COVID-19 пътници са го напуснали. Това показват данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), информира Си Ен Би Си.

Проучването, при което са били взети данни и от кораба Grand Princess, който бе под карантина край бреговете на американския щат Калифорния, показва, че вирусът оцелява по повърхностите значително по-дълго, отколкото се смяташе досега.

„Вирусът е бил идентифициран по различни повърхности в каютите както на симптоматичните пътници, така и на онези от заразените, които не са показали симптоми, до 17 дни след като каютите им в "Diamond Princess" са били освободени, но преди да бъдат проведени процедури за дезинфекция“, съобщават авторите на изследването, като поясняват, че това не означава задължително, че вирусът има способността да се разпространява по повърхността.

По-рано изследователи от Националния здравен институт на САЩ, CDC, Принстънския университет и Калифорнийският университет – Лос Анджелис (UCLA) установиха, че COVID-19 може да оцелява до 3 дни върху неръждаема стомана и пластмаса. Същото проучване показва, че неговият обем върху повърхността намалява с времето.

На Diamond Princess и Grand Princess бяха отчетени общо над 800 заразени с коронавирус, като до момента от 7 от инфектираните пасажери са починали.

още от COVID-19