нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лекарството срещу COVID-19 ще бъде достъпно за всички още през октомври

Guiliver/Getty images

Американската фармацевтичната компания Gilead Sciences съобщи, че ще може да задоволява глобалното търсене на лекарството срещу COVID-19 ремдесивир още през октовмри, предаде CNBC.

Компанията планира да произведе над 2 млн. курса на лечение до края на годината  и 7 млн. през 2021 г. От началото на годината тя е успяла да организира увеличение на производството на медикамента с 50 пъти.  

В края на юни лекарството стана първият медикамент, официално препоръчано от Европейската агенция по лекарствата за лечение на заразени с COVID-19. Пациентите, които са третирани с него, се възстановяват по-бързо – за около 11 дни, докато останалите – за около 15. Лекарството е разработено, за да лекува носители на СПИН и към момента няма одобрен статут от американската Администрация по храните и лекарствата, въпреки че вече масово се предписва от лекари срещу коронавирус. Администрацията позволи извънредно използване на ремдесивир.

Към момента Gilead вече има договор с 9 други производителя на лекарства, които ще синтезират генеричен еквивалент на лекарството, така че да бъде задоволено неговото потребление по целия свят. Компанията очаква до края на 2020 г. да продаде между 1 и 1.5 млн. курса на лечение от медикамента.

В САЩ цената на лекарството е 520 долара на ампула за хора с частно здравно осигуряване и 390 долара за такива с държавно осигуряване и за чуждестранни държави. Традиционно повечето пациенти използват шест ампули по време на един курс на лечение.  

Около 100% от произведения през юли ремдесивир и 90% от продукцията през август и септември ще бъде доставена на болници в САЩ. След това компанията ще започне да снабдява и други страни.

 

още от COVID-19