Затвори

Колко ще струва терапията с ремдесивир - лекарството, което ще влезе на въоръжение срещу COVID-19 и в ЕС

Стандартният курс от петдневно лечение срещу Covid19 ще струва малко над 2300 долара за един човек, прогнозира фармацевтичния гигант Gilead Science Inc. Компанията обяви, че ще наложи еднаква цена в САЩ и развитите западни държави и тя ще бъде 390 долара за единично флаконче от нейното лекарство ремдесивир, като при 5 дни лечение на пациент се инжектират 6 дози.

„Желанието ни е лекарството да достигне до всички пациенти, затова се спряхме на решение цената да е еднаква във всички страни, за да се избегне предоговарянето между държавите и забавянето на доставките“, се казва в съобщение на компанията. Цитираната цена е за държавни институции. След като компанията започне да произвежда достатъчно обем от лекарството, Gilead ще започне да продава на свободния пазар, като тогава цената вече ще е 520 долара за флаконче, тоест 3210 долара за петдневен курс на лечение. Компанията обяви, че ще дари наличните си запаси до края на юни, като към момента вече е дарила 250 000 курса на лечение.

Ремдесивир е широкоспектърен антивирусен медикамент,  разработен още през 2009 г. Той започна активно да се използва при спешни случаи на пациенти с Covid19 с обострени симптоми в САЩ, Индия, Япония и Сингапур. Има данни, че ремдесивир помага да се съкрати периода на възстановяване от вируса, както при умерени, така и при много тежки усложнения, което бе и основният аргумент на Европейската комисия за контрол на лекарствата да препоръча на ЕК официално да одобри ремдесивир за лечения на територията на ЕС. Очаква се това да стане до дни

Единната цена за лекарството обаче за първи път дава и някаква по-голяма яснота по въпроса в какви рамки ще е цената на евентуално ново лекарство или ваксина срещу. Според компанията ремдесивир може да спести на здравните бюджети до 12 000 долара на пациент, именно заради по-късият срок на възстановяване и връщане към обичайния начин на живот . Според някои анализи цената на лекарството е оправдано да достигне 4500 долара за един курс на лечение. Други, като организацията за защита правата на потребителите Public Citizen обаче излизат с радикалната теория, че цената може да бъде 1 долар на ден от курса на лечение, защото компаниите, занимаващи се с производство на генерични лекарства, ще свалят много разходите по производството.  

 

 

още от COVID-19