нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Moderna ще е готова с бустерна доза за "Омикрон" до три месеца

Снимка: Shutterstock

Американската фармацевтична компания Moderna може да е готова с бустерната доза за "Омикрон" варианта на Covid-19 до март догодина. Дотогава той ще е изпитан и одобрен от властите на САЩ за поставяне на населението. Това заяви президентът на компанията Стивън Хоге, цитиран от Ройтерс. 

Хоге вярва, че бустерните ваксини, носещи гени, специално насочени към мутации в новооткрития вариант на "Омикрон", биха били най-бързият начин за справяне с всякакви очаквани намаления на ефикасността на ваксината, които може да причини. 

"Вече стартирахме тази програма. Компанията също така работи върху мултивалентна ваксина, която ще включва до четири различни варианта на коронавирус, включително "Омикрон". Това може да отнеме още няколко месеца", каза той. 

Съединените щати идентифицираха първия си случай на COVID-19, причинен от варианта "Омикрон" в Калифорния, съобщиха в сряда Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. 

"Омикрон", определен като "вариант на безпокойство" от Световната здравна организация, се проучва, за да се види дали е по-заразен или причинява по-тежко заболяване от другите варианти и дали може да избегне настоящите ваксини, но междувременно по света се налагат крути мерки в подготовка за появата му в най-скоро време. 

Предвид предварителните насоки от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, която изисква клинично тестване в средата на етапа, Хоге заяви, че процесът може да отнеме три или четири месеца. 

още по темата
още от COVID-19