нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Надпревара с времето в търсене на спасителната инжекция

Снимка: Getty Images

Никога досега метафората "битка на живот и смърт" не е била изпълнена с толкова реалност за глобалната фарма индустрия, колкото в последните месеци. Стартъпи и фарма гиганти от цял свят са в надпреварва с времето в търсене на ваксина срещу новия коронавирус, който вече засегна над 54 милиона души по целия свят и причина смъртта на над 1,3 милиона души до момента. В много европейски държави вече се говори за трета пандемична вълна, а мерките за ограничаване на разпространението на заразатa стават все по-строги. Добрата новина - ако изобщо можем да говорим за добри новини  в смрътносната хватка на невиждана по жестокостта си пандемия, е  че от 170 кандидат-ваксини, които се проследяват от Световната здравна организация, 11 вече са в третата фаза на изпитания. От СЗО обаче предупреждават, че макар и да има признаци, че ефективни ваксини вече съществуват, това няма да сложи край на пандемията. Има ли все пак повод да гледаме с оптимизъм към бъдещето?

7 ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на спасителните серуми са в напреднала фаза на разработка към момента, според публично огласени данни от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Европейската комисия вече сключи пет споразумения с фармацевтични компании за закупуване на стотици милиони дози ваксини, ако те докажат своята ефикасност и безопасност и бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA): с AstraZeneca, Sanofi/GSK, Johnson & Johnson и Pfizer/BioNTech и CureVac, като ЕК вече има предварително споразумение с Moderna, подписано през август. 

Всяка страна от ЕС има квота за определени количества дози от тях, за България конкретно определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите ще надхвърлят половин милиард лева. Страната ни участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19 и ще разполага с изключително голям брой ваксини – 12-13 милиона ваксини. 

Решението на българското правителство е следствие на заявеното от страната ни солидарно участие в инициирания от Европейската комисия фонд за борба с COVID19, чрез който да бъде подпомогнат научноизследователския сектор за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19. Целта е българските граждани да имат равен достъп до ваксина, когато тя бъде открита, с гаранции за качество, безопасност и ефикасност, като ваксината се предвижда да се поставя само по желание.

Няколко дни по-късно премиерът Борисов потвърди, че всеки българин който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19. Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й, гарантира той. Колко скоро ще стигнем до този момент е единият от въпросите, които все още нямат отговор? Колко българи биха пожелали тази защита е другото голямо неизвестно в уравнението, което всички се опитваме да решаваме. Условието на задачата до момента изглежда така:  

Какво представляват ваксините?

Най-общо ваксините имитират вируса - или част от вируса като по този начин стимулират имунната система да развива антитела. Те трябва да следват по-високи стандарти за безопасност от другите лекарства, защото се прилагат на милиони здрави хора. Ето защо всяка една от тях минава през няколко фази на изпитания:  

  • Предклиничен етап на тестване  - изследователите дават ваксината на лабораторни животни, за да видят дали тя предизвиква имунен отговор; 
  • Фаза 1 на клиничното изпитване - ваксината се дава на малка група хора, за да се определи дали е безопасна и да се научи повече за провокирания имунен отговор; 
  • Фаза 2 на клиничното изпитване - ваксината се дава на стотици хора, за да могат учените да проследят повече данни за нейната безопасност и правилна дозировка; 
  • Фаза 3 на клиничното изпитване - ваксината се дава на хиляди хора, за да се потвърди нейната безопасност, включително редки странични ефекти и ефективност. Тези проучвания включват контролна група, която получава плацебо.

Една ваксина обикновено изисква години на изпитване и допълнително време за производство в мащаб. Сега обаче учените се надяват да разработят ваксина срещу COVID-19 в рамките на 12 до 18 месеца. Представяме ви основните кандидат-ваксини срещу COVID-19, които се очаква да се разпространят в Европейския съюз, в това число и у нас. 

Снимка: Getty Images

Pfizer/BioNTech 

На 9 ноември американската фармацевтична компания Pfizer в съвместно изявление с германската биотехнологична компания BioNTech обявиха, че тяхната РНК-ваксина срещу Covid-19 е показала 95% ефективност според първия междинен анализ на изпитванията във Фаза 3, което е последният етап преди официалното искане за одобрението му. Ваксината се прилага на две дози с три седмици пауза между тях чрез инжектиране. Огласената защитна ефикасност срещу вируса SARS-CoV-2 е постигната седем дни след втората доза ваксина и 28 дни след първата доза. 

"Днес ние сме значителна стъпка по-близо до това да дадем на хората по света така необходимия пробив, който да помогне за прекратяване на тази глобална здравна криза", заяви Алберт Бурла, президент и главен изпълнителен директор на Pfizer. 

Клиничното изпитване във Фаза 3 започна на 27 юли и до момента, в него са включени 43 538 участници, като 42% от участниците от цял свят и 30% от тези от Америка са с различен расов и етнически произход, на възраст между 12 и 85 години. От тях 38 955 са получили втора доза от кандидат-ваксината към 8 ноември 2020 г. Pfizer и BioNTech продължават да натрупват данни за безопасност и по техни изчисления ще получат разрешение за ваксината до третата седмица на ноември.  

Ваксината ще трябва да се съхранява до минус 70 градуса, а в обикновен хладилник ще издържа до 5 дни. Страничните ефекти, докладвани досега са лека до умерена болка в мястото на инжектиране за няколко дни, както и лека до умерена температура при някои от доброволците, участвали в изпитанията.  

Фармацевтичната компания излиза с прогноза, че може да произведе до 50 милиона дози ваксини през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година. По предварителни изчисления цената за доза ваксина на Pfizer ще бъде 19 долара при продажбата на първите 100 милиона, като тя ще включва 30 микрограма.  

Снимка: Getty Images

CureVac 

На 10 ноември CureVac представи клинични данни за своя кандидат за ваксина срещу COVID-19, наречен CVnCoV. Компанията разработва и РНК ваксина като резултатите засилват впечатлението, че препаратът предизвиква потенциално защитни имунни отговори. Всички 11 участници, приели дозата от 12 μg, избрана за по-нататъшно развитие, са имали четирикратно увеличение на вирусно-неутрализиращите антитела до 43-ия ден. Повече от 90% са имали антитела както срещу свързващия рецептор домен, така и срещу протеина. 

Въз основа на данни от ранна фаза, Pfizer и BioNTech може да имат предимство пред CureVac по отношение на безопасността и поносимостта. Оплакванията след първата инжекция от 12 μg на CureVac: 93% от участниците изпитват болка, а 57% от хората са имали треска. За разлика от това, около една пета от пациентите, които са получавали BNT162b2 във фаза 1/2, са имали треска след първата доза.  

Ваксината CVnCoV се основава на иРНК, която се въвежда в тялото, вътре в липидните наночастици. Необходими са две дози. Компанията очаква да започне Фаза 3 на тестове в края на 2020 г. и да произведе около 100 милиона дози дотогава. Продуктът няма толкова специфични изисквания за съхранение - ваксината е стабилна поне три месеца при хладилни температури и до 24 часа при стайна температура. 

„Тя има потенциал както да даде възможност за децентрализирано съхранение, така и да улесни значително мащабните усилия за ваксинация по време на настоящата пандемия“, заяви главният производствен директор Флориан фон дер Мюлбе. 

Припомняме, че през юли т.г. британската лаборатория GlaxoSmithKline (GSK) подписа споразумение за сътрудничество с германската биотехнологична фирма CureVac в процеса на разработване на ваксина срещу Сovid-19, за което ще инвестира 130 милиона паунда (150 милиона евро) в компанията Germana в замяна на 10% дял от капитала си, в който Федералното правителство на Германия има 23% дял. 

Снимка: Shutterstock

Sanofi/Translate Bio

Резултатите от изпитанията във фаза 2 на COVID-ваксината, разработвана от френската група Sanofi, ще бъдат публикувани през декември. Ако дотогава те се окажат положителни, компанията ще започне изпитанията в трета фаза върху няколко десетки хиляди пациенти и ще поеме риска да започне паралелно с това и производството. Резултатите от фаза 3 трябва да бъдат публикувани през май догодина, а евентуалното разпространение да започне през юни 2021 г. 

иРНК ваксината на Sanofi и Translate Bio трябва да се съхранява при минус 112 градуса по Фаренхайт. Екипът работи по подобряване на стабилността й, насочени към температура на съхранение от минус 4 градуса по Фаренхайт. 

„Целта ни е до края на 2021 г. да имаме един милиард дози. През 2022 г. можем дори да увеличим производството, за да прехвърлим тази цифра“, казва президентът на „Санофи Франс“ Оливие Богийо. 

Добрата новина е, че ваксината няма нужда да бъде замразявана. „Тя ще е като ваксините за грип, човек може да я сложи в хладилника си“, казва Богийо като според него това ще е предимство за разпространението в някои страни. 

Ваксините ще бъдат произвеждани във Франция близо до Париж и ще се предлагат на достъпна цена, но засега не се издават повече подробности по темата.  

Снимка: Shutterstock

Moderna

Американската биотехнологична компания Moderna, която разработи своята експерименталната РНК-ваксина срещу COVID-19 в сътрудничество с Националния институт по алергии и инфекциозни болести (CDC) на 16 ноември отчете 94.5% ефективност в напреднал етап на тестовете, с което стана вторият производител на лекарства в САЩ, отчитащ резултати далеч над очакваните.

Междинният анализ е направен въз основа на установени 95 инфекции сред 30 000 участници в проучването. 15 000 от тях са получили лекарство с плацебо ефект, а останалите – ваксината. Резултатът – 90 случая на covid-19 са наблюдавани в групата на плацебо срещу 5 случая в групата, инжектирана с две дози от ваксината. 

"Това е решаващ момент в развитието на нашата ваксина. От началото на януари ние преследваме този вирус с намерението да защитим колкото се може повече хора по света. През цялото време знаем, че всеки изминал ден е важен. Този положителен анализ от нашето проучване Фаза 3 ни даде първото клинично потвърждение, че нашата ваксина може да предотврати covid-19, включително тежко развитие на болестта", заяви изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел в изявление. 

От компанията базирана в Кеймбридж, Масачузетс, твърдят, че ваксината се понася добре от пациентите като реакции към нея се отчитат като леки или умерени. Те включват болка на мястото на инжектиране и след втората доза, умора, мускулни болки и главоболие. 

Въз основа на тези междинни данни за безопасност и ефикасност, Moderna възнамерява да подаде разрешение за спешна употреба (EUA) до Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) през следващите няколко седмици. Компанията планира да изпрати подобни заявки и до други световни регулаторни агенции. 

Moderna уточни, че нейната ваксина остава стабилна при температура между 36 и 46 градуса по Фаренхайт (между 2,2 и 7,7 градуса по Целзий), така че може да се съхранява в стандартен домашен или медицински хладилник за общо 30 дни. Може да се съхранява и до шест месеца при -4 градуса по Фаренхайт (-20 градуса по Целзий). До края на тази година Moderna очаква да има около 20 милиона дози, готови за разпространение в САЩ. 

На този етап трябва да се отбележи, че ваксината на Moderna се състои от 100 микрограма РНК на доза. Очаква се цената на доза от ваксината да бъде около 39 долара. 

Снимка: Shutterstock

Johnson&Johnson

През ноември американският фармацевтичен производител Johnson & Johnson стартира третата фаза на изпитания на своята вирусно-векторна ваксина, по време на който ще тества двуфазовия режим на своята потенциална ваксина срещу COVID-19 и ще оцени евентуалните ползи за продължителността на защитата с втората си доза. Планира се в този стадий на изпитания да се включат 30 000 доброволци и да го проведе успоредно с това за първата доза от препарата си, което започна през септември с 60 000 доброволци. 

Британският клон на компанията ще наеме 6 хил. доброволци във Великобритания, а останалите ще са от държави с висока честота на случаи на COVID-19, каквито са Белгия, Германия, Испания, Колумбия, Филипините, Франция и Южна Африка, става ясно от съобщение на компанията. 

Групите ще са две, като едната ще получи доза от лекарство с плацебо ефект, а другата - реалната ваксина, позната в момента като Ad26COV2. Втората доза от защитния серум ще бъде поставена след 57 дни. Технологията на J&J е различна – в нейната основа стои използването на студен вирус, който доставя генетичен материал от коронавируса в тялото, за да предизвика имунен отговор. Фрагментът, наречен AdVac, се използва и в одобрената по-рано тази година ваксина срещу ебола. 

„Планираме да внесем продукта си при -20° C в складовете на J&J по целия свят“, каза в интервю за fiercepharma Пол Лефевр, вицепрезидент по стратегическите инициативи и веригата за доставка на ваксини срещу COVID-19 в звеното Janssen на J&J. 

Кандидат-ваксината на Johnson & Johnson се очаква да остане стабилна до две години при температура около -4° по Фаренхайт. След като отиде при дистрибутори и клиенти, тя може да се поддържа стабилна при 2 до 8° по Целзий (диапазон от около 35,6 ° до 46,4 ° по Фаренхайт) до три месеца, не много по-студено от хладилника ви. 

Плановете на Johnson&Johnson са да произведе 1 млрд. дози през 2021 г. 

Снимка: Getty Images

Университетът Оксфорд и AstraZeneca

Надежди се възлагат и на ваксината, разработвана от Университета Оксфорд в сътрудничетво с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, наречена AZD1222 или ChAdOx1. Работата на учените по ваксината започна през януари, като използваната технология е т.нар. вирусно-векторната ваксина, направена от по-слаба версия на грипен вирус, който причинява инфекции при шимпанзетата. 

Досега препаратът премина успешно няколко фази – предклинична (ваксината се тества върху опитни животни), първа фаза (ваксината се инжектира на малка група хора) и втора фаза (ваксината се инжектира на стотици доброволци). По време на тестовете в Бразилия обаче един от участниците от плацебо групата почина. Изпитанията продължиха и източници от екипа твърдят, че практически тази ваксина е напълно готова. Васкината вече е в 3-ти етап от кличните тестове и дава "стабилни имунни реакции" при група здрави възрастни на възраст между 18 и 55 години, което увеличава надеждите за намиране на изход от пандемията. Третата фаза клинични изпитания на тази ваксина се извършва сред повече от 20 000 доброволци във Великобритания, Бразилия, Индия, РЮА, Япония и скоро се очаква да бъдат подновени тестовете в САЩ.

На 23 ноември бяха огласени данни за ефективността на препарата, който ще се приема в две дози, въпреки че такива се очакваше да има към края на годината. Мащабното проучване показва, че ефикасността на ваксината варира от 62% до 90% в зависимост от режима на дозиране. Ваксината показва ефикасност от 90%, когато AZD1222 се прилага като половин доза, последвана от пълна доза с интервал от поне един месец, а при другия режим на дозиране, когато се прилага като две дози, показва ефективност от 62%. Комбинираният анализ на двата режима на дозиране води до средна ефективност от 70%.

В тази връзка проф. Джонатан Ван-Там, заместник на главния медицински инспектор на Великобритания, обяви пред парламента, че здравната служба на Обединеното кралство се подготвя за пускането на ваксината на AstraZeneca за населението малко след Коледа. 

Изследователите отбелязват, че техният препарат "е ефективен за предотвратяване на заболяването на много хора и е доказано, че работи добре в различни възрастови групи". По предварителни данни доза ваксина ще струва 1.78 евро на страните от ЕС. Очаква се да бъдат разпространени до 3 млрд. дози ваксини по света.  

Снимка: Getty Images

Novavax

Месец след като спечели 1,6 милиарда долара от правителството на САЩ, Novavax публикува първите данни за своята ваксина срещу COVID-19. Първоначалните резултати от проучването, проведено през лятото сочат, че ваксината е безопасна и предизвиква имунен отговор, подобен на този при пациенти, които са се възстановили от заболяването. 

Клиничното проучване е проведено с участието на 131 здрави доброволци на възраст до 59 години. На случаен принцип на част от тях е поставена ваксината, а на другата част – плацебо. 83 души получили ваксината в комбинация с още един медикамент, който подсилва имунната система. 25 души били ваксинирани без допълнителния медикамент, а 23 получили плацебо инжекция със солен разтвор. 

Препаратът NVX-CoV2373 е с два приема: 5 микрограма и 25 микрограма, приложени с две инжекции с интервал от три седмици помежду им. Ваксината може да се съхранява при хладилни температури, което позволява успешно управление на хладилната верига с наличната към момента инфраструктура. „Виждате, че няма разлика между отговорите в 5 и 25 mcg. С други думи, това е режим, щадящ дозата“, обясни шефът на научноизследователската и развойна дейност на Novavax Грегъри Глен.  

Най-честите нежелани реакции, които се отчитат при тази ваксина, са главоболие, умора и мускулни болки, но при по-голямата част от доброволците те са били леки със средна продължителност по-малко от два дни. Няма съобщения за сериозни нежелани реакции. 

Novavax използва технология на наночастици, за да създаде антиген от протеина на коронавирусен пик, заедно с адюванта на компанията Matrix-M за повишаване на имунния отговор на пациентите. Въпреки че базираната в Мериленд биотехнология първоначално бе оставена извън списъка на финалистите на правителствата на САЩ за операция Warp Speed, по-късно тя постигна сделка на стойност 1,6 милиарда долара. Novavax също така сключи договор за Министерство на отбраната на САЩ за 60 милиона долара, по силата на който се ангажира да достави 10 милиона дози още тази година. 

Novavax никога не е пускал продукт на пазара, но също така напредва с кандидат-ваксината срещу грип в късен етап и планира скоро да подаде заявление за одобрение от FDA. Компанията използва финансирането на Операция Warp Speed (Операция Warp Speed на американското правителство има за цел да достави 300 милиона дози безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 до януари 2021 г., бел. ред.), за да завърши последния етап от клиничното развитие на своята ваксина COVID-19, включително проучване фаза 3, в което ще бъдат включени до 30 000 пациенти.   

Очаква се Novavax да започне своето основно клинично изпитване от фаза 3 в САЩ и Мексико до края на ноември. Планира се да бъдат произведени до 100 млн. дози до края на тази година и до 2 млрд. дози през 2021 г. 

Снимка: Getty Images

Други ваксини

Inovio Pharmaceuticals  

Американската компания за биотехнологии Inovio Pharmaceuticals разработи INO-4800, кандидат за ДНК ваксина, предназначен да произведе специфичен имунен отговор в организма, в партньорство с базираната във Филаделфия Wistar Instititute. Други сътрудници в разработката са Университетът в Пенсилвания, Тексаският университет, Университетът Фудан в Китай и Университетът Лавал в Квебек. 

На 16 ноември Администрацията по храните и лекарствата на САЩ даде разрешение на Inovio Pharmaceuticals да започне тестване на средния етап на своята кандидат-ваксина срещу Covid-19 INO-4800. Очаква се проучването във фаза 2 за безопасност и ефикасност на ваксината да включва 17 клинични обекта в страната и 400 участници в проучването. 

Сегментът от фаза 3 на проучването, който ще се фокусира върху ефективността на ваксината при по-голяма група от участниците в проучването, остава частично клинично задържан, докато Inovio задоволително разреши останалите въпроси на FDA, свързани с устройството за доставка Cellectra 2000. Ръчното устройство на Cellectra на компанията използва кратък електрически импулс, за да отвори малки пори в клетката, за да позволи на ваксината да влезе. От Inovio твърдят, че по време на изпитанията във Фаза 2 планират да разрешат детайлите относно устройството.  

Българската ваксина 

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов до края на годината, съобщи наскоро проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. Става въпрос за протеинова ваксина, насочена към консервативни райони на вируса. 

„Вече са избрани вирусните белтъци, срещу които да се действа, а след като е готов прототипът, ще започнат опити върху мишки и хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна ваксината“, добави Петрова.

Тя обясни, че част от опитите ще бъдат извършени в институт „Пастьор“ в Париж, откъдето идва основното финансиране до момента. 

Руската ваксина

На 11 ноември Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) обяви, че кандидат-ваксината срещу Covid-19 "Спутник V", разработена от Федералния изследователски център за епидемиология и микробиология "Гамалея", е показала 92% ефективно при предотвратяване на коронавирусната зараза, а само седмица след това беше съобщено, че ефективността й превишава 95% 42 дни след поставянето на първата инжекция.

Ваксината "Спутник V" има лиофилизирана форма, която се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса Целзий. Цената й на международния пазар ще бъде под 10 щатски долара за доза или 20 долара за необходимите две дози, съобщиха ТАСС и Ройтерс. За руските граждани обаче ваксинацията ще бъде безплатна. Очаква се употребата й да започне януари догодина. 

Русия регистрира своята ваксина за Covid-19 за обществена употреба през август, като тя е първата страна, която го направи, въпреки че одобрението дойде преди началото на мащабния процес на нейното изпитване през септември. 

Турска ваксина 

Първата турска ваксина срещу COVID-19, която е преминала към тестване върху хора, не е дала странични ефекти, съобщи на 13 ноември в. "Айдънлък", цитирайки зам.-директора на клиничния изследователски център, провеждащ изпитанията. 

"Ваксината е разработена от университета Ерджийес и досега е тествана само върху двама доброволци. При тях не са наблюдавани никакви странични ефекти и предстои да се премине към повишаване на прилаганата доза", отбеляза д-р Ахмет Инал от клиничния център ИКУМ. 

Първите резултати на тестванията във фаза 1 от етапа на изпитанията върху хора са положителни, отбелязва изданието. Очаква се тази фаза да завърши през януари. 

Австралийска ваксина 

Австралия също разработва ваксина, като първите й изпитвания показват, че тя е безопасна. Очаква се тя да е готова за широко ползване към средата на следващата година, съобщи на 13 ноември здравният министър Грег Хънт, цитиран от ДПА. 

Ваксината е разработена от Университета в Куинсланд и биотехнологична компания Си Ес Ел (CSL). „Изходните данни са съвсем ясни, ваксината доказа безопасността си при клиничните изпитвания през първата фаза и предизвика положителна реакция под формата на производство на антитела. Опитите са показали положителни разултати при възрастните хора, което е особено важно. Работата напредва бързо, изпреварвайки графика, и има готовност изпитанията от трета фаза да започнат“, подчерта Хънт.  

Правителството вече обяви, че всички ваксини срещу коронавируса ще бъдат безплатни за австралийците, но няма да са задължителни. 

Китайски разработки 

Експерименталната ваксина, разработена от Института по медицинска биология към Китайската академия на медицинските науки, също се оказа безопасна в ранния етап на клиничното изпитване, информира Радио Китай през октомври. 

Във фаза 1 са се включили 191 участници в добро здраве на възраст между 18 и 59 години. Резултатите са показали, че сред най-честите странични ефекти от ваксината са лека болка и умора, зачервяване, сърбеж и подуване на инжектираното място. Кандидат-ваксината е индуцирала и имунния отговор.  

В момента Китай провежда клинични изпитвания на 11 ваксини срещу COVID-19, като четири от тях вече са в третата фаза.  

Източници: БТА, bTV, БНТ, ДПА, Ройтерс, eleconomista.es, abc.es, fiercepharma.com, Радио Китай

По темата работи Нели Тодорова

още по темата
още от Лица