нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ню Йорк Сити въвежда задължителни ваксини за частните служители

Getty Images

Ваксините срещу COVID-19 стават задължителни за всички служители в частния сектор в Ню Йорк Сити, съобщи кметът Бил де Блазио на фона на засилващото се разпространение на варианта „Омикрон“.

Мярката влиза в сила на 27 декември и бе описана от градоначалника като „първата по рода си“ в САЩ, предаде „Ню Йорк Таймс“.

„Омикрон“ е тук и изглежда, че е силно преносим“, коментира той. Почти 90% от възрастните в града вече имат поне една доза ваксина. Според е Блазио обаче Ню Йорк Сити трябва да отиде още по-далеч, за да се справи с нова вълна на вируса на място, което се превърна в епицентър на пандемията преди повече от година.

Някои частни работодатели вече са изискали служителите да се имунизират, но много други не са. От друга страна, ваксините вече се изискват за градските служители, включително учители, полицаи и пожарникари, а миналата седмица това правило стана валидно и за служителите в частни и религиозни училища.

Текущите рестрикции в града включват поне една доза ваксина за посещение на ресторанти на закрито, места за забавление и фитнес центрова. Според новите мерки за хранене на закрито, развлечения и спортни зали ще са необходими две дози препарат срещу COVID-19 при лицата над 12-годишна възраст. Децата от 5 до 11 ще трябва да имат поне една доза, пише „Гардиън“.

още от COVID-19