нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Очаква се ръст на заразените от COVID-19 през следващите две седмици

Кадър от bTV

„Очакванията са, че следващите две седмици, подобно на много страни в Европа, ще има ръст на заболяванията, преди всичко при младите хора”. Това заяви пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Пикът на заразените с COVID-9 при младите хора до 20 г. е при абитуриентските балове. След това има постепенен спад. Очакваме да има повече тестове на тази възрастова група, която досега не се тества интензивно. Вероятно това ще доведе до ръст на заразените в групата“, поясни той.

По думите му по-важният въпрос според световните дискусии е какво се случва с учителите.

„В България проблемът е особено сериозен, тъй като страната ни има доста възрастни учители, които са в рисковата група, особено хората с хронични заболявания. Това е големият риск, тъй като там действително хората рискуват живота си.“, коментира той.

„Как ще се развият нещата зависи много от средата. Едно е във Франция и Испания, където имате по 10 хил. заразени на ден, друго е в Германия с под 2 хил. Очакванията са, че ние по-скоро ще сме в групата на южните страни“, добави той.

Две седмици след 15 септември ще се види как ще ни се отрази новата вълна на COVID-19, коментира Безлов.

 „Много зависи как ще се тества. Заради почивките в Гърция имахме до 8 000 теста на ден, докато вчера бяха малко над 3000. Лятото самите хора се правиха тестовете. Сега зависи РЗИ-тата колко ще са активни. В момента, в който новите открити заразени станаха над 200, РЗИ-тата като че ли престанаха да могат да покриват рисковите лица. Много неща зависят от следващите две седмици“, отбеляза той.

По думите му коронавирусът е стрес тест за здравната система в различните области.

„В момента не знаем смъртните случаи на равнище области, не знаем каква е ситуацията – не знаем в интензивните отделения колко хора има“, посочи обаче Тихомир Безлов.

Той заяви, че частните болници масово отказват да се занимават с COVID-19, въпреки че там има специалисти и много добра техника.

още от COVID-19