нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

AstraZeneca: Откритите в Италия ваксини са за Европа и схемата COVAX

Shutterstock

Фармацевтичната компания AstraZeneca излезе с официално становище по отношение на информацията за намерени на склад в Италия 29 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на фирмата.

В него компанията обяснява, че 16 млн. дози от тези ваксини очакват освобождаване от контрол на качеството преди да бъдат разпространени в Европа, докато другите 13 млн. ще отидат за страни с ниски доходи по схемата COVAX, предаде Би Би Си.

„Неправилно е тези дози да бъдат определяни като запас“, се казва в изявлението на компанията. „Процесът на производство на ваксини е много сложен и време консумиращ. По-конкретно, дозите на ваксината чакат разрешение при качествен контрол преди запълването на флаконите да бъде завършено“, добавят от AstraZeneca.

Ваксините бяха открити при акция на италианските власти в склад в град Анани, който се намира близо до столицата Рим. Акцията се проведе, след като миналия месец Италия спря износа на 250 хил. дози от ваксината на AstraZeneca за Австралия съгласно правилата в ЕС, които позволяват регулиране доставките на ваксини извън блока.

още по темата
още от COVID-19